Сцена / екран / ефир

Киноседмица в Културен център "Бялата къща"

Пловдив, 31 август - 5 септември 2015

Киноседмица в Културен център "Бялата къща"


◊ В ПРОГРАМАТА

На прага между лятото и есента, когато времето е цветно и непредсказуемо, когато природата и листата на дърветата стават все по-шарени, когато след обилните дъждове и силни бури следва нова гореща вълна и любимото “циганско лято“, в културен център “Бялата къща” ще Ви представим разнообразна филмова програма, в която се преплитат ветрове от всички посоки на света и заглавия от различни страни. 

За малките киномани сме приготвили вълнуващи анимационни филми, с които да се забавляват в последните дни от ваканцията:

1. „Лоте и тайната на лунните камъни” (Естония, Латвия, 2012, 72 мин.)
Забавна приказка за малчуганите, която с голяма доза детски хумор и наивност ни държи приковани към големия екран. Малкото пале Лоте е главният герой във филма. Тя е позитивна, пълна с енергия и ентусиазъм. Заедно с чичо си Клаус тръгва на пътешествие в търсене на лунни камъни. По пътя си Лоте среща редица странни образи и преживява множество странни случки, постепенно осъзнавайки, че това е много повече от обикновено пътешествие. Това е приключение.

2. „Рицарят Ръждивко” (Германия/Великобритания, 2014, 85 мин.)
Главният герой Ръждивко е доблестен рицар, който е обвинен несправедливо в кражба. За да докаже невинността си, той преминава през редица изпитания. Приключението е опасно, но също така и много забавно, защото Ръждивко има един основен принцип в живота – винаги да се радва на живота и да се усмихва. Защото с усмивка и добро настроение и най-тежките проблеми ще намерят своето решение.

3. „Лисицата и детето” (Франция, 92 мин.)
Филмът разказва за магическата среща на едно малко момиченце и една дива лисица, описвайки историята на тяхното невъзможно приятелство на фона на спиращи дъха планински пейзажи.

4. „Нико и пътят към звездите” І и ІІ част (Финландия, Дания, Германия, Ирландия, 2008, 80 мин.)
Младият елен Нико мечтае да полети като баща си, когото никога не е срещал. Тайно напуска стадото, за да взема уроци по летене от свой приятел.


А възрастните каним на едно последно лятно пътешествие с филмови продукции от различни държави:

1. „Лабиринтът на Пан” (Испания, Мексико, 2006, 120 мин.)
 Филмът разказва историята на малката Офелия, която открива фантастичен свят на чудновати горски същества.

2. „Кралицата и държавата” (Великобритания, 2014, 105 мин.)
Младият лондончанин Бил Роуън израства по време на Втората световна война и решава да стане военен. Заедно с най-добрия си приятел Пърси, той се записва в армията в момента, когато започва войната в Корея, но вместо да ги изпратят на другия край на света, те са оставени като офицери със задачи в свързочните войски. Една вечер Бил се запознава с по-зряла красавица и скоро открива, че е увлечен по нея. Влюбен и посветен на военните си задължения, Бил е принуден да реши на кого дължи своята безусловна вярност.

3. „Краят на омагьосания кръг” (Белгия/Холандия, 2012, 110 мин.)
Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група. Елиз има салон за татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко. Дали ще се справят, след като са толкова различни? История за любовта, която понякога побеждава съдбата, но друг път не успява.

4. „Шърли: Представа за реалност” (Австрия, 2013, 93 мин.)
Тринадесет картини на Едуард Хопър представят поредица моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли, преплитайки се във впечатляващ синтез на изобразителното изкуство и киното, личната и политическата история. Всеки откъс от професионалния и личния живот на Шърли от 30-те до 60-те години на миналия век си има точна дата. Шърли е освободена жена, която подлага на съмнение общоприетите роли в една връзка и размишлява над същността на театъра и политиката. Размислите й са представени като вътрешни монолози зад кадър. Всеки епизод започва с откъси от радиопредавания, които свързват личната история на Шърли със значими събития от американската история.
 
5. „Кутия за храна” (Индия, Франция, Германия, 2013, 104 мин.)
Едно от чудесата на Мумбай е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи на кутии осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в лабиринта, който представлява Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Това е историята на една такава кутия. Грешката свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен мъж, прехвърлил разцвета на живота си. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки си измислен живот... Героите на "Кутия за храна" съществуват на ръба между реалния Мумбай и този от фантазиите.

6. „Любов” (Франция-Германия-Австрия, 2012, 125 мин.)
„Любов” е трогателна драма, анализ на реалността и представата за това какво от нашата съкровена същност оцелява с напредването по пътя към края на отредените ни дни. Жорж и Ан – пенсионирани 80-годишни учители по пиано, които живеят в Париж. Внезапно Ан е поразена от удар, който парализира едната й ръка и за нея вече е невъзможно да свири на пиано. За съжаление, напредват и възрастовите изменения. По лицето на Жорж са отпечатани не само годините му, но са чете удивление и страх – човекът, когото е обичал и продължава да обича, започва да изчезва пред очите му; Ан си отива и къде отива любовта? Филмът показва доколко човек е способен да прояви достойнство и чувствителност, когато е изправен пред неизбежната жестокост на природата.

7. „Имало едно време в Анадола” (Турция-Босна и Херцеговина, 2011, 150 мин.)
Животът в малко градче е като път през степта – усещането, че зад следващия хълм ще се покаже „нещо ново и различно”, се губи в неизменно сходните, заострени, изчезващи или безкрайни влачещи се друмища. Всеки един от героите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото на пръв поглед внушава обикновеният му външен вид. Крайният резултат е забележителен, не само що се отнася до образите, но и защото представлява задълбочен и всепроникващ портрет на турското мултикултурно общество.

8. „Повече от мед” (Швейцария-Германия-Австрия, 2012, 90 мин., документален)
Филм за пчелите, тяхната уникална общност, за създаването на медения еликсир и за тайнството на симбиозата между пчелните популации и цветното богатство на планетата Земя.


* * *

Културен център "Бялата къща"
Пловдив, ул. "Пълдин" 12 (Стария град)


Автор:
Десислава Самуилова
Публикация:
25.08.2015 г. 17:06
Посетено:
1166
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21858-kinosedmitsa-v-kulturen-tsentar-byalata-kashta