Сцена / екран / ефир

Премиера на танцовия спектакъл "Безвремие"

18 септември 2015, 19 часа, Държавна опера Стара Загора

◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Безвремие"

На 18 септември от 19 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора

„Безвремие“ („Timelessness“) е танцов пърформанс, свързан с квантовата психологическа и еволюционна концепция за създаването на човека и света. Основава се на разбирането за хаоса, който поражда светлина и творчество. Продуцира се геометричен свят – материя, оформяща индивидуалните структури. Множество Аз-ове съществуват в множество реалности и стремежът е да се роди смисълът, който е водещ, за да се създаде конкретния човешки свят. Всеки Аз има различна мисия и функционира в определена реалност. Наблюдават се прояви на Аз-а – множественост, действия, поведения. Идеята е за бунт срещу съвършенството – творчеството се ражда от хаоса. Безвремие е това, което е преди бунта – съвършенство. Безвремие е самият бунт – повтарящ се акт на разрушение, от който да се роди творчеството. Безвремие е и самото творчество – креативността на предаващата се енергия, с постоянна градация от гледна точка на твореца и деградация от гледна точка на монолитната цялост. Постепенно енергията преминава в органичен живот и се задвижва матрицата на еволюцията.

 

◊ ТВОРЧЕСКИ ЕКИП

Продуценти: „Creative Box“ - софийска организация, създадена в подкрепа на младите артисти и на съвременните изпълнителски изкуства. Реализира младежкия фестивал „Театър в аванс“ и пърформансите „Ova“ (хореография и изпълнение: Виолета Витанова, концепция и визуално решение: Мартин Пенев, 2014 г.) и „Килър“ (хореография и изпълнение: Станислав Генадиев и Виолета Витанова, концепция и визуално решение: Мартин Пенев, 2015 г.).

Хореография - Станислав Генадиев и Виолета Витанова. Завършват Националното училище за танцово изкуство в София. Танцуват в швейцарската трупа „Линга“ (Linga), участват в спектаклите „Станция „Астапово“ и „Станция „Елабуга“ с режисьор Маргарита Младенова и Иван Добчев в Театралната работилница „Сфумато“, София. В качеството си на танцьори работят и си сътрудничат с хореографи от Швейцария и Испания. От 2007 г. участват като танцьори и хореографи в Проект „Кинестетик“ (Kinesthetic Project), като общата им работа започва още през 2006 г., докато Станислав танцува в „Линга“. Първият им успешен спектакъл се казва „Imago“ (2006 г.), за който получават и първия в историята на наградите на Съюза на артистите в България „Икар“ за дебют за танцов спектакъл. С танцовата миниатюра „25.03.“ получават наградата на журито на международния конкурс „Маргарита Арнаудова”, организиран от Балет „Арабеск”. През 2013 г. печелят "Икар" за танцов спектакъл за хореографията на „Мишеловката“ в „Хамлет“ с режисьор Явор Гърдев. Станислав Генадиев е удостоен с грамота от Министъра на културата на Република България по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост (2013 г.)

Асистент концепция - Станислава Симеонова: завършва славянска филология и психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Интересите ѝ са в областта на аналитичната психология, хипнозата, квантовата психология, драматургията и съвременната европейска и северноамериканска литература.

Авторска музика ROBOKNOB: През 2014 година Станислав Генадиев и Ясен Георгиев създават вечерите за експериментална електронна музика TExN в София. Няколко издания по-късно, редица интересни гости от България и чужбина, и дните, прекарани в студиото, бележат началото на колаборативния им проект Roboknob. Проектът залага нови форми на изразяване чрез звук и светлина, произведени от първоизточника им в реално време.

 

Автор:
Станислав Генадиев, Виолета Витанова
Публикация:
31.08.2015 г. 11:39
Посетено:
1060
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21857-premiera-na-tantsoviya-spektakal-bezvremie