Сцена / екран / ефир

Премиера на "Кармен" от Ж. Бизе на Античния форум в Стара Загора

7 юли, 21 часа, Античен форум „Августа Траяна“

◊ СЪБИТИЕТО

Любов и още силни страсти, красива музика, гласове и танци на 7 юли от 21 часа в операта „Кармен“ от Жорж Бизе – премиера на Държавна опера Стара Загора в лятната програма на Античен форум „Августа Траяна“.

„Кармен“ на Античен форум „Августа Траяна“ е под диригентството на Ивайло Кринчев. Режисурата е на Георги Динев, хореография – Алида Бонева. 

Участват солистите: Михаела Берова, Алекандър Крунев, Борис Тасков, Любомир Петков, Русалина Мочукова, Яница Нешева, Петър Кунев, Ивайло  Йовчев, Теодор Петков, Емилия Джурова, и др., оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора.

С операта „Кармен“ се откри обновената след пожара сграда на Държавна опера Стара Загора през октомври 2010 г. „Кармен“ е представяна на Античния форум в Стара Загора през 2002 г. Режисьор и на двата спектакъла е Пламен Карталов. На сцената на Старозагорската опера „Кармен“ има премиери и през 1973 г. с режисьор Георги Петров. През 1951 г., когато режисьор е Стефан Македонски. Първото представяне на операта „Кармен“ в Стара Загора е на 23 май 1948 г. Тогава диригент е Ромео Райчев, режисьор Стефан Македонски, художник Петър Русков, хормайстор е Георги Нешев, а балетмайстор Анна Воробьова.


◊ ОПЕРАТА "КАРМЕН"

История на създаването

Операта на Бизе „Кармен“ е написана по новелата „Кармен“ от френския писател Проспер Мериме (1803-1870), написана през 1845 г. Либретото написват Анри Мелиак и Луи Халеви, които са автори също на много от текстовете на оперетите на Офенбах, между които и „Хубавата Елена“. Те изменят много неща от новелата на Мериме, особено при двете главни действащи лица. Образите им са много облагородени и със засилени положителни черти. Второстепенният в новелата Ескамилио е представен като контрастен образ на Дон Хозе. Разширен и противопоставен на Кармен е също образът на Микаела.

Операта „Кармен“ е представена за пръв път на 3 март 1875 в Париж. Премиерата претърпява пълен провал, а Бизе е обвинен в безнравственост. Композиторът умира на 3 юни същата година, точно три месеца след премиерата. Едва след смъртта му, „Кармен“ е представена във Виена с изключителен успех. Оттогава тя не слиза от сцените на целия свят и неслучайно е смятана за най-популярната от всички опери. Приятелят на Бизе, композиторът Ернест Гиро (1837–1892), с когото са учили заедно в Италия, прави нова редакция на „Кармен“, заменяйки говорните диалози с речитативи и вмъквайки балетна музика в последното действие на операта. Днес операта се играе и в оригинал, и в редакцията на Гиро.

Автор: Държавна опера Стара Загора
24.06.2015 г. 17:13
Посетено: 975
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21682-premiera-na-karmen-ot-zh-bize-na-antichniya-forum-v-stara-zagora