Сцена / екран / ефир

Премиерата на „Кармен” ще бие рекорда на „Аида” по брой зрители

Премиера на 26 юни, в рамките на Фестивала Opera Open 2015

Премиерата на „Кармен” ще бие рекорда на „Аида” по брой зрители
Момент от репетиция на Античния театър


◊ ОПЕРАТА "КАРМЕН" В ПЛОВДИВ

Международният екип, който от месец репетира „Кармен” от Бизе в Пловдив вече се премести на Античния театър за премиерата на 26 юни в рамките на фестивала Opera Open 2015. Интересът на публиката е огромен. Зрители от съседните на Пловдив градове сами организират автобусен транспорт за групово посещение на Античния театър, а местата за гости в централните хотели са на привършване.

Испанската режисьорка Мария Елена Мексиа подготвя една страстна история от Андалусия, изпълнена великолепно от Виолета Радомирска, Ивайло Михайлов, Валдис Янсонс, Марияна Панова, солисти и хор на Пловдивска опера. Мария Елена Мексиа прилага своя рейки техника за мотивация на изпълнителите, която води до засилена органичност на сцената.

Маестро Диан Чобанов изпипва всеки музикален детайл в денонощни репетиции с певците на сцената и с оркестрантите. През май диригентът получи награда „Пловдив” в раздел „Музика” за 2014 година за реализацията на друго произведение на Античния театър.

Античният театър се преобразява в Севиля от художника Салваторе Русо, който е работил с най-известните оперни имена в Италия. За техническите служби бяха необходими над два дни да транспортират и монтират огромния декор.

Балетната трупа разучава пламенни стъпки с хореографа Владимир Ангелов, който пристигна от САЩ, където работи над танците за постановки на Пласидо Доминго. Поставил е спектакъл и в светилището на балета – Мариинския театър в Санкт Петербург.

От средата на май в Пловдив е мецосопраното Виолета Радомирска, която живее и работи в Швейцария. За зрителите ще е любопитно как елегантната русокоса певица ще пресъздаде образа на съблазнителната циганка Кармен.

След като покори 4000 души в Колизеума в Порто като Дон Хосе през 2014, пловдивският тенор Ивайло Михайлов отново ще бъде влюбен и ревнив сержант. Наскоро певецът получи бляскави отзиви за своето участие в операта „Черевички”, излъчена от телевизия RAI 5.

Латвийският баритон Валдис Янсонс е пял в над 30 оперни театри по цял свят. Присъединява се към екипа на „Кармен” директно от Генуа, където също е пел партията на тореадора Ескамилио.

В екипа на „Кармен” се говори на няколко езика и по време на репетициите в помощ се включват и преводачи от италиански и английски. В ателиетата на Пловдивска опера също се работи без почивен ден. Костюмите на художника Цветанка Петкова-Стойнова се шият и в операта в Стара Загора. 

Поради засиления интерес към премиерата на „Кармен” бяха отблокирани допълнителни места на Античния театър. Очаква се постановката да бие рекорда по брой зрители на „Аида” миналото лято. В Пловдив ще пристигнат и директори на редица културни институти, за да видят международния проект в афиша на Opera Open 2015.


Билети се продават на касата в Концертн
а зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

Автор:
Никола Шопов
Публикация:
23.06.2015 г. 17:39
Посетено:
1160
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21675-premierata-na-karmen-shte-bie-rekorda-na-aida-po-broy-zriteli