Сцена / екран / ефир

„Дон Жуан” на Александър Морфов: 150 пъти на сцената

На 21 юни, на Голяма сцена - едно от най-харизматичните и обичани представления в репертоара на Народния театър

„Дон Жуан” на Александър Морфов: 150 пъти на сцената


◊ ПОКАНА

Зловещ и прелъстяващ спектакъл. Изпробване на граници, завоевание на нови територии. Зрелище, в което са вплетени трагичното и самоироничното. Това са някои от отзивите за „Дон Жуан" на Александър Морфов. Както и общо 6 награди „Аскеер" и „Икар" през 2007-а.

На 21 юни (неделя) мощната трупа ще представи за 150-и път на Голяма сцена едно от най-харизматичните и обичани представления в репертоара на Народния театър, създадено по безсмъртния текст на Жан-Батист Молиер. Началото е в 19 ч, а цените на билетите са по 10 лв.

Александър Морфов:

„Дон Жуан" на Молиер е най-дълбокият, най-философският и най-чистият. Има много интерпретации след него (особено харесвам тази на Макс Фриш), но те са встрани от митологията, от сънищата, от проблема Дон Жуан. Пиесата ми е интересна не заради любовника, известния съблазнител, мечтата на всяка жена, авантюриста. Това е само прелюдия, украса, глазурата на много по-дълбоко съдържание. Тук става дума за човек, който няма зависимости – нито семейни, нито религиозни, нито социални, а през ХХI век такъв образ придобива друга болезненост. Лично мен Дон Жуан ме привлича с това, че обладава изцяло свободата. Въпросът тук е същият, с който се сблъскахме преди години: какво прави човек, когато е свободен? Когато осъзнава тоталната си свобода и разбира, че няма с кого да я сподели...


Постановъчен екип:

Спектакъл на Александър Морфов.

Сценография – Александър Орлов и Александър Морфов,
Костюми – Марина Райчинова,
Хореография – Мила Искренова,
Фотограф – Божидар Марков.

С участието на:

Деян Донков, Захари Бахаров, Велислав Павлов, Филип Аврамов, Рени Врангова, Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Теодора Духовникова, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Жорета Николова, Пламен Пеев, Руси Чанев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Милена Аврамова, Владислава Николова, Елена Телбис, Слав Бистрев.


Автор: НТ "Иван Вазов"
20.06.2015 г. 14:34
Посетено: 1541
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21661-don-zhuan-na-aleksandar-morfov-150-pati-na-stsenata