Сцена / екран / ефир

„Слугинята-господарка” на камерната сцена на Русенската опера

На 17 юни зрителите ще видят в ролите: Гиргина Гиргинова, Евгени Ганев и Христо Ангелов, музикален съпровод - Божена Петрова (чембало) и Струнен квартет при Държавна опера Русе

„Слугинята-господарка” на камерната сцена на Русенската опера


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 юни, от 19.00 часа в познатото за любопитната русенска оперна публика - Оперно фоайе на Държавна опера Русе, предстои среща с музиката на Джовани Батиста Перголези и неговата опера-бижу „Слугинята-господарка”.

Перголези написва „Слугинята-господарка“ през 1733 г. на 23-годишна възраст. Първоначално тя се изпълнява като интермецо в антракта на неговата опера-серия „Гордият пленник“. „Слугинята-господарка“ поставя началото на нов жанр в оперното изкуство – опера-буфа (опера-комедия).

„Слугинята-господарка“ е изпълнена за първи път в Русенската опера на 25 януари 1994 г. Диригент е Драгомир Йосифов, а в ролите са Виолета Шаханова, Стоян Стоянджов и Димитър Георгиев.

През 2000 г. се състои премиерата на постановката, която се играе и днес. В нея първоначално участват Виолета Шаханова, Евгени Ганев и Владислав Маринов, а диригент е Евгени Димитров.
 
На 17 юни зрителите ще видят в трите роли Гиргина Гиргинова, ветеранът Евгени Ганев и Христо Ангелов. Музикалният съпровод ще бъде в ръцете на Божена Петрова (чембало) и Струнен квартет при Държавна опера Русе.





Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
15.06.2015 г. 20:00
Посетено:
1407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21637-sluginyata-gospodarka-na-kamernata-stsena-na-rusenskata-opera