Сцена / екран / ефир

Зрелищна „Аида” ще представи Русенската опера в „Салона на изкуствата” в НДК

На 27 май, от 19.00 часа на сцената на Зала 1 на Националния дворец на културата

Зрелищна „Аида” ще представи Русенската опера в „Салона на изкуствата” в НДК


◊ СЪБИТИЕТО

На 27 май, от 19.00 часа на сцената на Зала 1 на Националния дворец на културата, в рамките на 20-то издание на фестивала „Салон на изкуствата” Държавна опера Русе и продуцентска къща „Монте мюзик” ще представят спектакъла на операта „Аида” от Джузепе Верди.

На 9 май Държавна опера Русе получи престижното отличие на БНР „Музикант на годината 2014” в категорията Ансамбъл на годината, а на 24 май бе удостоена с Награда „Русе” на Община Русе за изключителни творчески успехи и ярко присъствие на националната и международна музикална сцена, високо професионално и артистично равнище на музикалната продукция и особен принос за популяризирането на град Русе като един от водещите музикални центрове в България и региона.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Премиерното изпълнение на спектакъла на операта „Аида” бе през лятото на 2013 година и с него се откри Музикалния фестивал „Моцартови празници” в Правец. Заедно с традиционните класически решения, представлението предлага на публиката и различни провокации. Режисьорът Огнян Драганов - име от новата генерация български оперни режисьори с успешна реализация в Европа и Южна Америка, представя не само интересна интерпретация на царственото оперно заглавие, но както се очаква от „Аида” - ефектна зрелищност. Той вкарва нови персонажи в своята постановка – този път това е камилата Степа, която е член на трупата на Цирк „Арена” и вече направи своя успешен оперен дебют на сцената на ДКС „Васил Левски” във Велико Търново.

Триумфалната сцена има съвсем нова хореография, която се осъществява от балет майсторите Марияна Захариева и Йордан Кръстев. Сюжетната линия е запазена, танците са африкански, като вместо традиционната солистична двойка се появява балерина-змия. Триумфалната сцена ще блесне на сцената на зала1 на НДК с огньове и илюминации, а мимът Мартин Маринов ще се включи с нови задачи и ефектно ще се превърне в огнено кълбо.

Художник на костюмите е утвърденият и обичан в България световен италиански художник-сценограф и костюмограф Салваторе Русо. Верен на своето предпочитание към класиката, Салваторе Русо облича персонажите в памук, шифон и воал, акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения.

Главните герои сменят повече от три костюма, прецизно изваяни съобразно индивидуалността и фигурата на всеки един от артистите. Факт е, че той успява да направи така, че и най-несъвършеното тяло да се чувства комфортно в неговите костюми. Познава до съвършенство и професията на балетния артист – самият той е танцувал класически балет до 24-годишна възраст. Затова в годините е създал истински балетни уникати в своите постановки. Неговите костюми танцуват, още преди да са намерили своя стопанин. Това ни очаква и в „Аида”, където балетът има сериозно участие – в свитата на Жрицата, в сцената в стаята на Амнерис, в Триумфалната сцена. Салваторе Русо е поставял в най-големите оперни театри в Италия, цяла Европа и Америка и е работил с легендарните български оперни артисти Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска.

Спектакълът ще дирижира Маестро Найден Тодоров – диригентът, който с божествената си дарба на голям музикант, предизвиква заслужения възторг на почитателите на класическата музика. „Музикант на годината 2012, носител на престижната награда „Емил Чакъров”, на редица престижни национални и международни награди и отличия, гост-диригент във всички точки на света той ще застане на пулта, за да представи заедно брилянтния оркестър на Русенската опера завладяващата музикална драматургия на операта „Аида”. Като творчески инициатор и вдъхновител на събитието и директор на Русенската опера Маестро Найден Тодоров отново ще зарадва публиката с избора на съзвездие от оперни гласове, които ще изпълнят главните роли в спектакъла. Латвийското сопрано Алиса Зиновиева (вече любимка и на българската публика от незабравимото си участие в спектаклите на оперите „Тоска” и „Трубадур”) ще се представи в ролята на Аида, аржентинският тенор със световна известност Даниел Муньоз, пял и на сцената Метрополитен опера, ще видим за първи път в България в ролята на Радамес, великолепното мецосопрано Петя Цонева ще се превъплъти в ролята на Амнерис, а световно признатият италиански баритон Марцио Джоси с респектираща кариера международна кариера, ще гостува в ролята на Амонасро. Рамфис ще бъде пресъздаден от Пламен Бейков, Стоян Стоянджов ще се представи в ролята на Фараона, Диана Василева ще се появи в мистичната роля на Жрицата, Александър Баранов – в ролята на Вестителя. Участват хор, балет и оркестър на Държавна опера Русе. Диригент на хора е Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.


Билети за спектакъла на операта „Аида” се продават в Билетния център на НДК, онлайн и в разпространителските мрежи на Ивентим и Тикетпортал. Цените са от 20 до 60 лв.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
27.05.2015 г. 12:39
Посетено:
1134
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21518-zrelishtna-aida-shte-predstavi-rusenskata-opera-v-salona-na-izkustvata-v-ndk