Сцена / екран / ефир

Красивата легенда за скалното катерене

Или как спортът и литературата си подадоха ръце

Красивата легенда за скалното катерене


◊ СЪБИТИЕТО

Един от редките случаи, когато спортът и литературата си подават ръце, е създаването на една нова легенда – легендата за възникването на Велико Търново. Написана е като част от сценария на документалния филм за проведения през 2005 година във великотърновския Дворец на културата и спорта "Васил Левски" кръг от Световната купа по състезателно катерене в дисциплините трудност и скорост. Като автор, предоставям текста на легендата за публикуване за пръв път в електронен бюлетин "Литернет".


◊ ЛЕГЕНДАТА

Ако погледнете към Велико Търново от орловите скали на Картала – няма да го забележите. Легендата разказва, че някога, преди много, много години тук е било красиво море, а под морето сияел великолепният палат на морския цар. Той имал умна и хубава дъщеря Янтра - принцесата. На главата си носела царския знак – изящна корона с най-голямата перла в целия подводен свят.

Но настъпили тежки времена – морето започнало да отстъпва от своите брегове. Ужас и паника обзели жителите на царския град. Едни примирено сядали в къщите си и чакали вцепенено въздухът да ги погълне. Други смело се втурнали нагоре по скалните брегове, за да дирят спасение и оцелели. Красивата принцеса не искала да  се разделя със своя град, но била смела и поела нагоре по стръмното. Когато се навела, за да погледне за последно своя палат, най-голямата перла в света се отронила като вълшебна сълза и паднала надолу.

Минали години, минали векове и от перлата изникнал град –  невероятен като приказка – Велико Търново. А  морето се смалявало, смалявало докато накрая се превърнало в  красива река – Янтра – която тече сред високи и стръмни скали. Скали – предизвикателство за смелите.

А хората – хората не забравяли как са се спасили и започнали да организират надпревари по катерене.

Автор:
Румяна Николова
Публикация:
02.05.2006 г. 07:24
Посетено:
300
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/2146-krasivata-legenda-za-skalnoto-katerene