Сцена / екран / ефир

Държавна опера Пловдив представя "Бохеми" в София

Със специалното участие на Рафаеле Абете, Италия

◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Пловдив
представя

на 26 май от 19 часа,
на сцената на Музикален театър „Стефан Македонски”

"Бохеми"

Опера от Дж. Пучини

Режисьор: Мария-Елена Мексия

Участват: Рафаеле Абете, Италия; Евгения Ралчева; Мариана Панова; Петър Данаилов; Пламен Кумпиков; Евгений Арабаджиев, Борислав Филипов

Диригент: Диан Чобанов

Постановката е дело на международен екип и е представена в над 25 оперни театри в Западна Европа.

Либретото е по сюжета на "Сцени от живота на бохемите" на френския писател Анри Мюрже и среща публиката със съдбите на безгрижни студенти в артистичен квартал в Париж. Драматургията на новата постановка се фокусира върху бедната шивачка Мими и идеята за крехкостта на живота.

Режисьор на „Бохеми" е испанката Мария Елена Мексиа, която е завършила Нова академия за изящни изкуства в Милано. Художникът на костюмите Стив Алмериги е имал привилегията да облича такива оперни величия като Лучано Павароти, Мирела Френи, Райна Кабаиванска, Пласидо Доминго, Катя Ричарели и др. Изтъкнатата сценографка Кармен Костаньон последно е сътворила декорите за „Електра", „Бал с маски" и "Таис" за Оперния фестивал в Овиедо (Испания) и на „Кармен" за Буенос Айрес. Тя е носител на награда от Кралската академия в Испания.

Специално участие в операта, по покана на Държавна опера Пловдив, има италианският тенор Рафаеле Абете - победител в престижния конкурс за нови гласове на Арена ди Верона 2014 г.
- Una voce per l'Arena.

Оркестъра на Държавна Опера - Пловдив ще дирижира маестро Диан Чобанов, музикален директор на Държавна опера Пловдив, лауреат на международен конкурс за диригенти „Ловро фон Матачич” Загреб (2003). Маестро Чобанов завършва с академична степен "Магистър на изкуствата" Държавна музикална академия "Панчо Владигеров" (София, 1990-1995 г.) при проф. В. Казанджиев и Университет за музикално и изобразително изкуство (Виена, 1995-2001 г). От 2012 г. Диан Чобанов е главен диригент на Хърватски камерен оркестър, Загреб, а в периода 2004-2010 е щатен диригент на Софийска филхармония. 2003-2010 г. е постоянен диригент на Камерен оркестър Шьонбрун, Виена. От 2006 г. Диан Чобанов е постоянен преподавател по дирижиране и оперна практика на летните академии на Varna International, а от 2012 получава титлата Гост-Професор към East China Normal University, Шанхай, Китай. През последните няколко години ежегодно участва в "Австрийски музикални седмици", музикален фестивал на Австрийското посолство в България, а от 2014 г. е директор на оперния фестивал "Opera Open", който се провежда на Античен театър, Пловдив.



Автор:
Десислава Десева
Публикация:
19.05.2015 г. 12:46
Посетено:
1237
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21396-darzhavna-opera-plovdiv-predstavya-bohemi-v-sofiya