Сцена / екран / ефир

"Испания е музика" в Институт Сервантес

В рамките на поредицата "Кино в сряда вечер"

"Испания е музика" в Институт Сервантес
Кадър от филма “Ах, Кармела”, реж. Карлос Саура


◊ „ИСПАНИЯ Е МУЗИКА“ В ПРОСТРАНСТВО СЕРВАНТЕС

През май Институт Сервантес представя цикъла “Испания е музика” в рамките на поредицата „Кино в сряда вечер” (Входът е свободен до запълване на Пространство Сервантес.)
 
Този месец поставяме акцент на музиката като неразделна част от киното, независимо дали тя е документален елемент от разказа или просто съпровод на случващото се. В испанското кино подходът към музиката е изключително богат, като голямо внимание се обръща на популярната музика и обикновения човек.


13 май, 18.30 ч.
 
“Любовна магия“

С музиката на Мануел де Файа и танцът на Антонио де Гадес, Ла Полака и Рафаел де Кордоба, ще станем свидетели на любовната история между Антонио и Кандела, многократно помрачавана от жестокостта на Диего, бивш избраник на сърцето й.
 
Антонио Гадес е основна фигура в музикалните испански филми от 60-те години и играе главната роля във филма на Франсиско Ровира Белета “Любовна магия” по творбата на Мануел де Файа, оценена повече извън Испания и номинирана за Оскар за най-добър чуждоезичен филм през 1967.

Испания, 1967 – игрален филм
Режисьор: Франсиско Ровира Белета
Сценарий: Хосе Антонио Медрано, Хосе Мануе Кабайеро Боналд, Франсиско Ровиро Белета
Музика: Мануел де Файя
Участват: Антонио Гадес, Хосефа Котийо Мартинес – Ла Полака, Нурия Торай и др.
Продължителност: 103 минути (не се препоръчва за лица под 18 г.)
Награди: 1967, номинация за Оскар за най-добър чуждоезичен филм
Субтитри на български език


20 май, 18.30 ч.

"Aх, Кармела"

По време на Испанската гражданска война (1936-1939) група комици се стремят да развеселят бойците-републиканци, но изморени от тежкия фронтови живот, се отправят към Валенсия. По грешка се озовават в плен, в зоната на националистите.

В “Ах, Кармела” Карлос Саура прави нов, музикален прочит на театралната творба на Хосе Санчис Синестера. Доказателство за добрата режисьорска работа са 13-те награди "Гоя", които филмът получава.

Испания-Италия, 1990 – игрален филм
Режисьор: Карлос Саура
Сценарий: Карлос Саура, Рафаел Аскона
Mузика: Алехандро Масо
Участват: Кармен Маура, Андрес Пахарес, Хосе Санчо, Марио Де Кандиа, Мигел Релан, Андрес Пахарес и др.
Награди:
1990: 13 награди "Гоя", включващи категориите за най-добър филм, режисьор, актьор и актриса.

Продължителност: 102 минути
Субтитри на български език 


27 май, 18.30 ч.

"Фадо"

След "Фламенко" (1995) и "Танго" (1998), номиниран с Оскар за най-добър чуждестранен филм, Карлос Саура завършва през 2005 трилогията на съвременната градска песен с филма "Фадо". След повече от две години изследване върху фадото, Саура прави важна крачка в кариерата си към мюзикъла. Във "Фадо" Саура отразява по оригинален начин раждането на музиката на предградията и пристанищата, която само по себе си синтезира популярната музика от края на XIX век. Във "Фадо" испанският режисьор се приближава до музиката на различни култури, най-вече до португалските меланхолични мелодии. 

Испания-Португалия, 2007 – документален филм
Режисьор и сценарист: Карлос Саура
Участват: Мариса, Камане, Карлос до Кармо, Лила Долнс и др.
Музика: разнообразна  
Награди: Награда „Гоя“ 2008 за най-добра оригинална  песен "Fado da saudade" – текст Фернандо Пинто до Амарал, в изпълнение на Карлос до Кармо
Продължителност: 90 минути
Субтитри на български език


3 юни, 18.30 ч.


"Чудото от Кандеал"


Смесица от жанрове, заснета в Салвадор де Байя (Бразилия), в бедния квартал Кандеал. Една история за солидарността, борбата и работата на малка група хора, които променят към добро живота на цяла общност. Кандеал, музиката, Карлиньос Браун и Бебо Валдес са четирите главни действащи лица, създали „Чудото от Кандеал“.

Фернандо Труеба е друг признат испански режисьор, който по свой характерен начин изследва традиционните латиноамерикански ритми. В "Чудото от Кандеал"  Карлиньос Браун и Бебо Валдес показват силата на музиката и нейния скромен принос в опит светът да бъде променен. 
 
Испания, 2004. Документален филм
Режисьор и сценарист: Фернандо Пруеба
Музика: Карлиньос Браун и Бебо Валдес
Участват: Карлиньос Браун, Бебо Валдес,  Каетано Велосо, Жилберто Жил и Мариса Монте 
Награди: Награда „Гоя“ 2005 за най-добър документален филм и най-добра оригинална песен "Zambie Mameto" на Карлиньос Браун и Матеус
Продължителност: 133 минути
Субтитри на български език




Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
09.05.2015 г. 22:41
Посетено:
1202
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21388-ispaniya-e-muzika-v-institut-servantes