Сцена / екран / ефир

Балетът на Държавна опера Русе отбелязва Международния ден на танца с премиера в Русе и Велико Търново

Премиера на танцовия спектакъл „Откровения”

Балетът на Държавна опера Русе отбелязва Международния ден на танца с премиера в Русе и Велико Търново


◊ СЪБИТИЕТО

На 29 април, от 19.00 часа в залата на Русенската опера, балетната трупа на театъра ще отбележи Международния ден на танца с премиерата на танцовия спектакъл „Откровения” – една специална вечер на съвременните хореографи.

Спектакълът ще бъде представен на следващия ден – 30 април, от 19.00 часа, в Двореца на спорта и културата „Васил Левски”.

Директорът на Русенската опера Найден Тодоров и ръководителката на балета Силвия Томова избират този път балетната вечер да бъде посветена на таланта на съвременните български хореографи, защото вярват, че за ценителите на танцовото изкуство е важно да се докоснат до неговите различни лица – от класиката до съвременните световни достижения. А за една балетна трупа като тази на Русенската опера, всяка една среща със свежата и нова идея, танцови техники, актьорски задачи носи изява, развитие и възход.

 

◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Четирима талантливи български хореографи Ангелина Гаврилова, Анна Донева, Асен Наков и Християн Бакалов ще представят за първи път на русенска сцена заедно с балетната трупа на Държавна опера Русе своите танцови ОТКРОВЕНИЯ.

За любовта, за посвещението, за бурните емоции, за страстта и огъня, за неизказаното, за тъгата и болката... Различни емоционални състояния, изразени чрез мълчаливите послания на танца в четири миниатюри на фона на музиката на Бах, Кремер, латино и суинг фрагменти, феномена Има Сумак, вечния шансон на Жак Брел Au Suivant.

Ангелина Гаврилова е солистка на Балет „Арабеск”. Балерина с ярка индивидуалност, изумителна артистичност и не случайно е предпочитана в различни телевизионни и театрални продукции. Уникалната балерина пренася своя несравним танцов почерк и в своята авторска хореография. Спектакълът, който ще представи се нарича „Тишината в мен” по музика на Гидон Кремер с участието на Весела Василева, Александър Марков, Елена Харалампиева, Марян Янков, Зорница Петрова, Теодор Цаков Жаклин Драганова, Стоян Фъртунов.

Анна Донева е сред най-изявените млади български хореографи с множество български и международни награди. Преподавател, един от основателите на програмата „Модерен танц” в НУТИ, понастоящем директор на НУТИ - София, член на жури на редица международни танцови конкурси. Талантливата хореографка е почитател на виолончелото и избира за съпровод на своята хореографска миниатюра „Молитва” - „Сюита за чело” от Бах. В спектакъла участват Мая Кирилова, Виделина Стоянова, Весела Василева, Жаклин Драганова, Цветелина Катрин Котова.

Асен Наков е от емблематичните солисти на Балет „Арабеск”. Танцьор с впечатляваща физика и магнетично присъствие, Асен Наков все повече насочва своята енергия към преподавателска и хореографска дейност. С артистите на Русенския балет той ще представи „Сянката на твоята усмивка” с избрана музика суинг, латино, Има Сумак. Участват Зорница Петрова, Елена Харалампиева, Никол Джиброва, Александър Марков, Марян Янков, Деян Добрев, Теодор Цаков.

Специално за вечерта на съвременните хореографи от Брюксел пристига и вече утвърдения извън граница танцьор и хореограф Християн Бакалов. Новатор, експериментатор, неспокоен дух, артистът ще пренесе на русенска сцена една от първите си танцови хореографии, донесла му международен успех. Това е изцяло мъжки танц по популярния шансон на Жак Брел „Au Suivant” с участието на Александър Марков, Марян Янков, Теодор Цаков, Антон Иванов, Михаил Дамянов, Деян Добрев, Стоян Фъртунов.

 


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
25.04.2015 г. 16:43
Посетено:
1010
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21286-baletat-na-darzhavna-opera-ruse-otbelyazva-mezhdunarodniya-den-na-tantsa-s-premiera-v-ruse-i-veliko-tarnovo