Сцена / екран / ефир

Британският съвет продуцира европейския клип за България

Какво мислят младите: "Европейският съюз и аз"

◊ СЪБИТИЕТО

5-минутен клип, в който се разказва какво правят трима млади българи в 11,55 часа на обед ще бъде показан в 10 страни. Зрителите в Обединеното кралство, Армения, Азербайджан, Гърция, Кипър, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора и Турция ще разберат как живеят младите у нас и как гледат на влизането ни в Евросъюза.

Клипът е реализиран от Агенция „Прима” в рамките на регионалния проект на Британски съвет - България „Европейският съюз и аз”. Видеото ще бъде излъчено на 30 април в предаването „Другата България” по телевизия bTV.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КЛИПА

Екипът на документалната филмова поредица разказва историята на трима младежи, които са пътували, но избрали да живеят днес и сега в страната. Героите в клипа са: д-р Оля Такева, която работи в Правителствена болница, а в свободното си време помага на Центъра за бъдещи родители в Лозенец, студентът от Националната художествена академия Васко, който учи мода и дизайн и барманът от столичния ресторант „Мото”, Драго.

Ежедневието, страховете и надеждите на Оля, Васко и Драго са колкото лични, толкова и типични за повечето българи в навечерието от приемането ни в Евросъюза.

„Нямаме претенциите да обобщаваме. Това са трима млади българи, които мислят така. Те работят, учат и правят неща, които са полезни за повече хора. И тримата са имали шанса да пътуват, да се пробват да живеят навън и са решили за себе си, че предизвикателствата днес в България са повече и си струва да се живее в страната”, каза журналистът Георги Тошев.

Саундракът към видеото е българска народна песен, изпълнена от Нина Николина в аранжимент на Георги Гогов и записана в студиото на „Акустична версия”.

Проектът на Британски съвет „Европейският съюз и аз” се провежда едновременно в 10 страни, сред които е и България. 200 млади хора от всяка страна са поканени да споделят надеждите и очакванията си от предстоящото членство на страната им в ЕС.


◊ И ОЩЕ

Проектът включва разговори, дискусии и семинари на тема „Моята улица” – каква е била, какви са хората, които живеят на нея днес и как ще се промени след влизането ни в Обединена Европа. Резултатите ще бъдат представени в Британски съвет през месец май, а на 28 април ще се открие изложба с 29 документални снимки и истории, събрани от участниците във форума. Водещи на проекта са журналистът Диана Иванова и Борис Делирадев.

Очаква се една от трите национални телевизии да излъчи 10-те клипа в програма, посветена на Обединена Европа.

Автор:
Петя Рачева
Публикация:
25.04.2006 г. 14:46
Етикети:
Посетено:
684
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/2128-britanskiyat-savet-produtsira-evropeyskiya-klip-za-balgariya