Сцена / екран / ефир

„Трите феи и спящата красавица” на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“

За силата на Любовта в днешно време

„Трите феи и спящата красавица” на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“


◊ СЪБИТИЕТО

Напред към света на приказките! Трите добри феи – Грация, Хармония и Емоция, идват при нас, за да ни заведат на място, изпълнено с чудеса – “Приказката за Спящата Красавица”. Замък, Крал и Кралица, малка Принцеса и едно страшно проклятие, което тегне над нея. Дали и този път Доброто ще успее да победи? 

Мюзикълът "Трите феи и спящата красавица" – сценична адаптация по приказката на Шарл Перо, е в съзвучие с днешните проблеми на децата, за правото им на избор, за надеждите, разочарованията и амбициите на техните родители („орисници“). 

Изпълнява детска вокално-театрална формация “Таласъмче” 

В ролите:

Божана Янкулова, Жанина Орманова, Ралица Митрова, Йоана Лилова, Мария Лунин, Дара Попова, Никола Петек, Никола Сапунджиев, Марина Христова, Мартин Чочев, Мария Йосифова, Тодор Пантилеев, Невена Динева, Стефания Благоева, Анна-Мария Иванова, Дария Дончева, Валя Станкова, Ема Макарова, Лора Атанасова, Тина Близнакова, Радосвета Желева, Алекса Коен, Вероника Пейкова, Искра Филимонова, Цветелина Маврова, Магдалена Желева, Мария-Елиза Бумбарова, Марина Любенова, Мартина Иванова, Преслава Попова, Лора Костова, Росана Чакърова, Людмила Кънчева, Боян Юруков, Константин Косев, Никола Петков, Огнян Чернокожев, Даниел Ганев

• 17 май 2015, неделя, от 19.00 ч.

• 23 май 2015, събота, от 19.00 ч.

• 31 май 2015, неделя, от 19.00 ч

Билети на касата на Младежки театър „Н. Бинев"


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

Мюзикълът провокира представите ни от класическата приказка на Шарл Перо “Спящата красавица”. Промяната в замисъла касае най-вече по-важната роля на трите феи в историята. Пречупен през съвременните психологически и социални възприятия за ролята на родителите във възпитанието на децата, творческият замисъл на мюзикъла акцентира върху третирането на детето като обект за моделиране от страна на родителите – на личните им стремежи и желания. Правото на избор на самото дете е изтласкано настрани – тук “изборът” е в арсенала на “лошата фея”.  

Силата на любовта си остава основна тема и сюжетна линия на спектакъла. Именно любовта дава решение на този конфликт; тя е разковничето, което може да “помири” родителите и децата им. В духа на традиционните християнски добродетели любовта е онова, което пребъдва отвъд всичко тленно, отвъд всички житейски “успехи” и “провали”, отвъд нереализирани и реализирани амбиции, чувство за вина и усещане за смисъла на живота. Това осмисляне на ролята ни на тази земя присъства като финална поанта, представена в достъпна за децата форма. 

Посланията на мюзикъла са колкото до самите деца, толкова и до техните родители. Предизвикателството към големите, способността да приемеш детето като пълноценна личност – нещо твърде трудно понякога.

 

 

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
21.04.2015 г. 13:03
Посетено:
1421
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21255-trite-fei-i-spyashtata-krasavitsa-na-stsenata-na-mladezhki-teatar-nikolay-binev