Сцена / екран / ефир

Малко театро представя "Елада Пиньо и времето"

17.04.2015 г., 19:00 ч., Театър "Открита сцена"

Малко театро представя "Елада Пиньо и времето"


◊ СЪБИТИЕТО

17.04.2015 г., 19:00 ч., Театър "Открита сцена"
 
"Елада Пиньо и времето"

Фузионален театрален пърформанс по едноименния роман на Керана Ангелова

Спектакъл на Малко театро, Будапеща, Унгария

Постановъчен екип:

. Постановка: Габриела Хаджикостова
. Композитор: Николай Иванов Ом
. Визия: Ищван Наги

Самобитният текст на Керана Ангелова, един магически роман, е хроника на една необикновена съдба. Магически текст, който издига човека над ежедневието. Спектакълът се гради на изненади: необикновени асоциации от картини и мисли, дръзко използване на символите препращат зрителя в една мономитология, която се развива по своя собствена логика и поелият риска на пътешествието получава естетическа наслада чрез неизчерпаемите, ярки и вдъхновяващи внушения на текста.

Двама различни по душевност артисти са обединили по необичаен начин духовния си потенциал. Музика, слово, творческо съзвучие, нови образи се раждат от безграничната свобода в изящните импровизации на Габриела Хаджикостова и Николай Иванов OM.

Фузионален пърформанс, в който текст, музика, изобразително изкуство, движение се превръщат в театър.

 
МАЛКО ТЕАТРО

Малко театро е единственият професионален български театър зад граница, основан в Будапеща през 1996 г. по инициатива на Габриела Хаджикостова и Ищван Наги с намерение да създадат театрална формация, в която да творят в съгласие със своя художествен вкус, да следват нравствени норми и ценности, които лично изповядват. Малко театро неотстъпно и последователно отстоява независимостта си както в художествено, така и в структурно отношение. Без да робува на конвенции, прекосява жанрови, езикови и формални граници, създава спектакли на унгарски, български и немски език. Малко театро е пространство за диалог между изкуствата, който далеч надхвърля пределите на Будапеща. Спектаклите му съчетават традиция и иновативност, автентична музика, джаз и модерен танцов театър, изобразително изкуство и нови медии – така театърът създава нови форми и жанрове. Работи преимуществено с произведения на съвременни автори, голяма част от тях са създадени специално за него. Малко театро поддържа тесни партньорски връзки с театри и фестивали в цяла Европа.

Габриела Хаджикостова е родена в София в семейство на театрали (н.а. Лиляна Кисьова, з.а. Константин Хаджикостов). Академичното си образование започва във ВИТИЗ “Кръстю Сарафов”, след което интересът към мюзикъла и пеенето я отвежда в Академията за театрално и филмово изкуство в Будапеща. След завършването ѝ в продължение на 2 години преподава във ВИТИЗ. От 1989 година живее постоянно в Будапеща. Една година работи в Роктеатър, където жъне голям успех в ролята на Козет в мюзикъла “Клетниците”, а през 1990 г. постъпва в Дойче Бюне Унгарн – немскоезичен театър в Унгария, където е водеща актриса в продължение на 16 години, изигравайки над 30 главни роли. Успоредно с това през 1996 г. Габриела Хаджикостова и режисьорът Ищван Наги създават собствена театрална формация под името Малко театро. Ролята си на медиатор между двете култури Г. Хаджикостова осъществява и като координатор и селекционер на Международния фестивал за съвременна драма в Будапеща. Постановките й са наситени с музика, движение и танц, със съвременни аудиовизуални ефекти. Използва разнообразни театрални средства - от богатите извори на традицията до съвременната изразност. На 23 октомври 2010 година, по случай националния празник на Унгария, Габриела Хаджикостова е наградена от президента на Унгария със Златен почетен кръст на Република Унгария.

Ищван Наги (режисьор, драматург, хореограф) е роден през 1956 година в Будапеща. Като мим, а по-късно като хореограф, работи във формация Домино на познатия и в България Миклош Кьольо, където се ражда и първата му самостоятелна режисура. По-късно е член на трупите на Андраш М. Кечкеш, Томаш Фодор и известния филмов режисьор Андраш Йелеш. Преподава във ВИТИЗ “Кръстю Сарафов” и в Унгарската Академия за театрално и филмово изкуство. Прави редица постановки в България. По-късно създава собствена театрална трупа – Last Line, с която поставя основите на ново театрално течение в Унгария. С изключение на последните си две пиеси ("Учебен пример" и "Граничен случай") създава театрални адаптации и пише пиеси по поръчка или за собствената си трупа. Ищван Наги е един от основателите и ръководителите на театралната работилница Малко Театро – Будапеща, неин личен драматург и режисьор.

Николай Иванов В началото на 90-те Николай Иванов свири музика, събрала в себе си елементи на джаз, етно, амбиент, нюейдж, минимализъм и фолклор. Иначе казано Cross Culture. Николай Иванов е писал музика за 49 филма, посветени на светии, манастири и светилища, древни легенди и селища, вдъхновена от емоцията на Балканите. Филми, за които работи Николай Иванов, са печелили многобройни награди на фестивали по целият свят. „Търпението на камъка” печели наградата „Вили Бранд” на фестивала в Берлин и награди от филмови конкурси в Краков и Пловдив. Николай Иванов има 19 албума. Музикантът свири на акустични и електрически китари, тамбура, ситар, пиано, синтезатори и перкусии в тези албуми. Вокалите също са негови. През пролетта на 1996 Николай Иванов е един от инициаторите на двумесечна експедиция-концерт „Еверест”, където заедно с Теодосий Спасов и други музиканти правят пърформанс на връх Калапатар на височина 5345 метра. Този пърформанс е записан в рекордите на Гинес като концерта, изнесен на най-високо място в света. Като художник, Николай е реализирал 48 изложби, и множество пърформанси и инсталации. От 2008 година е член на трупата на Малко театро.



Автор:
Публикация:
15.04.2015 г. 21:58
Посетено:
1171
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21221-malko-teatro-predstavya-elada-pinyo-i-vremeto