Сцена / екран / ефир

Страница на сцена

7-9 април 2015, Център за култура и дебат "Червената къща"

◊ СЪБИТИЕТО

Страница на сцена

7-9 април 2015, Център за култура и дебат "Червената къща"

"Страница на сцена" е най-новата международна инициатива на фондация "Елизабет Костова", реализирана в рамките на програмата "Изкуство в движение" на фондация "Арт Офис", която се осъществява с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България".

Проектът ще представи три пиеси, написани от трима български автори, четени на софийска сцена под режисурата на трима американски режисьори.

Целта на обмена е да обогати възможностите за развитие на съвременното българско драматургично писане. Цялостният процес ще изследва трансформацията на текста от написването, през превода, до поставянето му на сцена.


"Времева болест" на Иван Димитров (7 април 2015 г., 19:00 ч.)

Режисьор Нейтън Купър
Преводач Анджела Родел

Черна екологична комедия с елементи на фантастика. Един ден в дома на Христо се материализират Михаил и Рафаил. Те твърдят, че идват от едно постапокалиптично бъдеще, от свят, който се намира в непреодолима екологическа криза. Както и че са агенти. И че имат някаква мисия. Двамата изобщо не са благоразположени към Христо. Дори напротив! Не спират да го обиждат, а понякога дори си позволяват да са груби към него не само с думи. За тях няма значение кой е и какъв е Христо, защото той е част от едно поколение, което е съсипало планетата Земя.


"Лиля" на Христос Хартомацидис (8 април 2015 г., 19:00 ч.)

Режисьор Самюъл Бъгълн
Преводач Екатерина Петрова


Театрална мистерия, чиято тема са животът и смъртта на Маяковски. Разглеждат се любовният триъгълник със семейство Брик и връзката му с новата му любима – Вероника Полонская. Водещ обаче е сблъсъкът на Поета с Властта, с неизменното и присъстващо навсякъде Ведомство. С бързо действие и сюрреалистични ситуации се представя личната му драма. Разкриват се отношенията му с Властта, която от една страна го почита, а от друга го задушава и води в крайна сметка до самоубийство. Живият ритъм и многото хумор, понякога с горчив привкус, приковават вниманието на зрителя, който не може да гледа безучастно.


"Кота 506" на Ясен Василев (9 април 2015 г., 19:00 ч.)

Режисьор Елена Хеймън
Преводач Олга Николова

"Кота 506" е изцяло изградена от документални материали – спомени, писма и документи, разпределени в три гласа: гласът на поета, гласът на държавата и хор на близките. Контрастът и конфликтът между тези гласове е движещата сила на текста, който чрез колаж от фрагменти изгражда един възможен поглед към живота и смъртта на Гео Милев.


Може би вече искате да разберете какво е усещането за един американски режисьор да работи за пръв път с български актьори, за един актьор да играе на английски език на родна сцена, за един преводач да превежда за театър, за един автор не само да преживява текста си на сцена, но и на чужд език… Колко живота има един текст?

Елате и питайте!

Всяко събитие ще бъде последвано от модериран разговор между автор, режисьор и преводач, както и чаша вино.


За повече информация: http://ekf.bg/pages/page/185/


Автор:
Милена Делева, Фондация "Елизабет Костова"
Публикация:
06.04.2015 г. 15:21
Етикети:
Посетено:
1246
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21165-stranitsa-na-stsena