Сцена / екран / ефир

Представяне на книгата „В клинч“ на Фатих Акин и премиера на филма „Раната“

25 март, кино "Одеон"

Представяне на книгата „В клинч“ на Фатих Акин и премиера на филма „Раната“



◊ ПОКАНА

Издателство „Колибри“ ви кани на представяне на автобиографичната книга „В клинч“ на режисьора Фатих Акин. Датата е 25 март, а мястото - кино "Одеон". Непосредствено след това ще се състои прожекция на най-новия му филм, „Раната“, който е сред акцентите в програмата на София Филм Фест 2015.

„Правенето на кино е като бокса – споделя големият германски артист от турски произход. – Разпределяне на силите, тактика, тайминг.“ От там и името на книгата „В клинч“, едно великолепно сборище на разговори от работилницата на киното. Преводът е дело на Жанина Драгостинова.

Съмишлениците и партньорите на Фатих Акин знаят, че тайната на успеха му се състои от една-единствена дума и тя е ЕСТЕСТВЕНОСТ: „Правенето на филми е професия като всяка друга, но в нея има нещо метафизично и спиритуално. В края на краищата с филма се създава живот, някакъв вид паралелен свят. Въпросът е дали историята, която се разказва, може да се сдобие със собствен живот, да има собствена душа.“

Творческата биография на Фатих Акин е безпрецедентен пример за дръзко и свободно балансиране между две култури: едно постоянно пътуване между Босфора и Елба. Акин снима яростно, с цялото си сърце, същевременно е романтик, който се вглежда с нежност и любов в екзистенциалните проблеми на героите си. Сред най-вълнуващите му кинотворби са филмите „Солино“, „Храна за душата“, „На прага на Рая“ и „Музиката на Истанбул“. Първия си голям успех постига с филма „Срещу стената“, за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 година.

По думите на режисьора, „Раната“ е едновременно много личен и епичен филм, драма, приключение и уестърн, събрани в едно. Тази кинотворба е венецът на трилогията „Любовта, Смъртта и Дявола” и очертава болката, която можем да причиним на другите – несъзнателно или нарочно, като показва тънката линия, разделяща доброто от злото. Филмът спечели отличия в Хамбург (2014) – номинация за наградата „Арт кино”, и Венеция (2014) – награда „Виторио Венето” – специален диплом, и номинация за награда „Златен лъв”.

Очакваме ви на 25 март в 20:15 часа в кино "Одеон" за представяне на автобиографичната книга „В клинч” Прожекцията на филма „Раната“ започва в 20:30 часа.

Билети за филма можете да закупите предварително от обявените за целта места.

В рамките на събитието книгата „В клинч“ на Фатих Акин ще се предлага с 20 % отстъпка. Ще имате възможност да си я набавите с отстъпка от книжарницата на „Колибри“ на ул. "Иван Вазов" 36 и след самото събитие, ако представите билета от прожекцията.



Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
22.03.2015 г. 16:59
Посетено:
1018
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21066-predstavyane-na-knigata-v-klinch-na-fatih-akin-i-premiera-na-filma-ranata