Сцена / екран / ефир

"Опасни връзки" в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна

Премиера в Световния ден на театъра

"Опасни връзки" в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна


◊ СЪБИТИЕТО

С премиерата на „Опасни връзки” от Кристофър Хамптън по Шодерло дьо Лакло на режисьора Стилиян Петров Варненският драматичен театър ще отбележи на 27 март 2015 г., 19 часа, Основна сцена, Световния ден на театъра. Проектът се осъществява съвместно със сдружение „Арт Актинг” и финансовата подкрепа на фонд „Култура” при Община Варна.

„Опасни връзки”, в превод на Майя Праматарова, е второто заглавие, което режисьорът Стилиян Петров поставя на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, след изключително успешния „Канкун” от Жорди Галсеран, отличен с награда ИКАР за сценографията и костюмите на тандема Венелин Шурелов и Елица Георгиева, АСКЕЕР за авторската музика на Петя Диманова, награда ВАРНА за екипа и още една награда ВАРНА за ролята на Ремей на Биляна Стоева.


◊ ЕКИПЪТ

Към същия постановъчен екип сега се присъединява като фотограф и дизайнер на плаката и програмата Симеон Лютаков. Помощник-режисьор е Петя Куртева. В ролите: Виконт дьо Валмон - Стоян Радев, Маркиза дьо Мертьой - Веселина Михалкова, Президентшата дьо Турвел - Екатерина Георгиева, Мадам дьо Воланж - Даниела Викторова, Сесил дьо Воланж - Гергана Плетньова, Кавалерът Дансьони - Стефан Додуров, Мадам дьо Розмонд - Юлияна Чернева, Виктоар - Гергана Арнаудова, Азолан - Адриан Филипов, Емилия - Цветина Петрова. Режисьорът добавя още един, особено важен за целия прочит, образ на Певицата, в изпълнение на сопраното Даниела Димова.

Всички те са вече в края на един един задълбочен и вдъхновяващ репетиционен процес върху епистоларния роман на френския офицер Шодерло дьо Лакло, в който с виртуозността на военни стратези виконт дьо Валмон и маркиза дьо Мертьой изграждат любовна интрига, отмъщение и забавление, игра на съблазън и надмощие, перфидно коварство с предварително уточнени жертви.

Разбира се, работата с актьорите предшества връзката преводач-режисьор, която за Стилиян Петров е много важна. Не става дума точно да се преведат думите, а режисьорът и преводачът заедно да създадат ритъма, конструкцията, маниера на говорене на героите. В този трети общ творчески проект тандемът Стилиян Петров и Майя Праматарова доказват умението си да провеждат последователно една обща стилова концепция, тръгваща от драматургичната първооснова и обхващаща цялата театрална постановка. Следвайки разбирането си за стил, Стилиян Петров продължава това драматургично надграждане на всички театрални нива – във визията със сценографа Венелин Шурелов, в костюмите с Елица Георгиева и в музиката с Петя Диманова. Подобен задълбочен театрален прочит е повече от адекватен за силен текст като „Опасни връзки”, който съдържа в себе си потенциали за различни гледни точки. Оттам идва и идеята за съпътстващите премиерата прояви, които умножават провокациите по темата.


◊ СЪПЪТСТВАЩИ ПРОЯВИ

Едновременно с репетиционния процес, във фейсбук върви прелюбопитното събитие „Опасни връзки” с цитати от пиесата, сентенции за любовта, сценографски и костюмографски скици, снимки на актьорите, както и отговори на участниците в спектакъла в една стандартизирана „любовна” анкета.

Колко различно гледаме на нещата около нас показват прекрасно, пак на същото място в социалната мрежа, една актриса (Савина Бързева), една музикантка (Надежда Гущерова), една студентка по сценография (Василена Ялъмова) и една възпитаничка на Студио „Театър” (Славяна Иванова). Тяхната реална (засега все още само виртуална) изложба „Вдъхновение” с вариации върху „Опасни връзки”, ще бъде открита в партерното фоайе на Основна сцена, в деня на премиерата, половин час преди завесата да се вдигне.

Освен музика на живо, преди премиерата ще има и други изненади, сред които и флашмоб с влюбени двойки. :) За да е още по-интересно, зрителите ще могат не само да разгледат, но и да попълнят собственоръчно Лексикона на очарователната Сесил дьо Воланж (в ролята Гергана Плетньова) – наивното романтично момиче с манастирско образование, което лесно попада в любовните мрежи на маркизата и виконта...

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
18.03.2015 г. 14:54
Етикети:
Посетено:
1419
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21043-opasni-vrazki-v-dramatichen-teatar-stoyan-bachvarov-varna