Сцена / екран / ефир

Премиера на Три3ависим 2015

Едно от най-очакваните събития в областта на съвременния танц и пърформанс

◊ СЪБИТИЕТО

На 22 март (неделя) от 20.00 ч. в Derida Dance Center (бул. "Сливница" 245, ет. 4) ще се състои премиерата на Шестото издание на „Три3ависим“ – дългосрочна инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към САБ, обединяваща професионалисти в сферата на съвременния танц и пърформанс в България. Любителите на съвременните изкуства вече ежегодно я очакват с интерес, тъй като Три3ависим се утвърди като един от основните формати, обогатяващи ежегодните номинации за ИКАР в областта на танца и пърформанса.

Участват (по азбучен ред):

Виолета Витанова с "3V" – пърформанс, припомнящ древната фигура на вещицата (от прил. “вещ” – знаещ и умеещ) и обрисуващ женското между опозициите „призвание - живот” (Vocation – Life), „жертва - сила” (Victim – Power), „обет - завет” (Vow – Testament). Освен в България Виолета Витанова може да бъде гледана също на сцените във Франция, Швейцария, Косово. От 2001 г. е изпълнител в над 20 продукции, а хореографският й почерк е в повече от 15 спектакъла, сред които „Калигула”, „Нощна пеперуда” и „Хамлет” на реж. Явор Гърдев, „Полковникът птица” (реж. Христо Бойчев), „Орфей и Евридика” (реж. Кристоф Вилибалд Ритер фон Глук, на Държавна опера – Русе)

Петя Мукова с "Гравитон" – танцово търсене на примирие между осъзнатата невъзможност да останем в собствената си зона на безтегловност, далеч от чуждите влияния, и непреодолимия стремеж към принадлежност, който ни принуждава да се адаптираме, преминавайки през зоната на взаимодействието и гравитацията. Петя е артист в областта на съвременния танц, който от 2010 г. участва в повече от седем продукции и международни копродукции и над 10 международни фестивала, а в „Гравитон” очакваме с любопитство дебюта й като хореограф.

Филип Миланов с "Distance" – видео-инсталация, изследваща взаимоотношенията между два противоположни персонажа в ситуация, в която възможността за контакт с друг не съществува. Борба между различията и зависимостта от социума. Познаваме Филип от 2010 г. от сцените на НАТФИЗ, а в последните четири години е част от балет „Арабеск”. Виждали сме го в над 20 спектакъла, измежду които “Хамлет“ (реж. Явор Гърдев), “Monocrossing” (с  хореограф Живко Желязков) и номинация за ИКАР 2014, “Невидимата река” (хореография: Лиат Магнези, Балет Арабеск)

 
Вход за вечерта: 12 лв. Билетите вече са в продажба. Местата в залата са ограничен брой, затова е препоръчително да се направи резервация на http://www.derida-dance.com/qs/en/component/seminar/

Повече на https://www.facebook.com/events/819530121415935/
 

* * *

„Три3ависим 2015“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Съюз на артистите в България, и в партньорство с Derida Dance Center и Център за култура и дебат „Червената къща”.

Координатор на проекта: Културна фондация А25

Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
18.03.2015 г. 13:19
Посетено:
1034
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21040-premiera-na-tri3avisim-2015