Сцена / екран / ефир

Премиера на „Любовен еликсир” в Пловдив

Пловдивска опера посреща публиката с шоколад и вино

Премиера на „Любовен еликсир” в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Свеж спектакъл за смелостта да признаеш чувствата си подготвя Държавна опера Пловдив за съвременната публика. Забавна версия на „Любовен еликсир” ще се играе премиерно на 19 и 30 март на Дома на културата, където зрителите ще се посрещат с изтънчен шоколад и опияняващо вино. В новото представление палави Мерилинки и моряци в бели униформи стават свидетели на любовните преживявания на красиво и умно момиче и на едно неуверено момче. Проблемът на двамата е „огромен”: не могат да признаят чувствата си един към друг. Не могат да кажат „обичам те”!

Решението на постановъчния екип е да пренесе действието в Bellа Италия, 50-те години на миналия век. Времето като че ли е спряло, докато спокойствието не е нарушено от шарлатанин с рекламата за чудотворен Любовен еликсир, който помага, лекува, разкрасява. Той и неговите рекламни момичета от ерата на Мерилин Монро преобразяват градчето, времето, дори и хората. В заспалите отношения нахлува Рекламата и всичко започва да се продава – от еликсири и чорапогащници до ЧУВСТВА.

„Езикът на любовта днес е вплетен в рекламни послания – поднесени с намигване и усмивка, но и празни от съдържание и чувства шаблони, които просто ПРОДАВАТ. „Общуването” е подложено на изпитания и то в най-красивите си нежни и интимни моменти, тогава, когато изразяваме чувствата си.
 
Днес общуваме с нея, чрез нея – Рекламата. И става „чудо” – проблемите ни изчезват. Нямаме такива с храносмилането, с петната по дрехите, със забременяването, с простата и някак си неусетно ставаме Супермени, Супермайки, Суперкрасавици и все супер, супер, супер… Дали е така, обаче?”, задава своите въпроси режисьорът доц. Нина Найденова.

Диригент на премиерата „Любовен еликсир” е маестро Диан Чобанов, който репетира денонощно с изпълнителите. Централните роли са поверени на артистичния австралиец Марк Фаулър и на талантливите му колеги Станислава Иванова, Светлана Иванова, Евгений Арабаджиев, Петър Данаилов и др. Динамичната хореография е дело на Боряна Сечанова, художник на декора е Иван Савов, а на костюмите – Яна Дворецка.


С поредната премиера Държавна опера Пловдив се обръща към младата динамична публика и същевременно отправя предизвикателство към традиционалистите. Билети за „Любовен еликсир” от Доницети се продават на касата в Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.


Автор:
Никола Шопов
Публикация:
16.03.2015 г. 13:30
Посетено:
1519
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/21024-premiera-na-lyuboven-eliksir-v-plovdiv