Сцена / екран / ефир

Премиера на "Омагьосаният" - мадригална комедия от Божидар Спасов

"Омагьосаният" бори обсебването с електронна музика и 3D проекции в Пловдивска опера

Премиера на "Омагьосаният" - мадригална комедия от Божидар Спасов


◊ СЪБИТИЕТО

Мадригалната комедия "Омагьосаният" от Божидар Спасов ще бъде представена премиерно на 15 март в Пловдив. С авангардната постановка Пловдивска опера предизвиква модерната публика. „Омагьосаният” е средоточие на различни мощни артистични сили. Електронна и инструментална музика, игра на светлини и 3D проекции, танци и пеене създават виртуална, но все пак – реалност. Физически театър, в който тялото води действието - летящи, разтягащи се, изчезващи, усукващи се тела, марионетни дуели, здрачни ритуали, фолклорни видения заместват актьорското уподобяване на живота.

Историята на "Омагьосаният", която присъства като линия и в „Доктор Фауст” от Томас Ман, е кратка: Жена омагьосва любимия си да не може да прави секс с други жени. Обзет от съмнения, той посещава публичен дом, където открива, че може да извърши акт само с неговата любима. Мъжът споделя за опасенията си с отец и жената е изгорена на клада като магьосница. 

В дълбочина „Омагьосаният” се занимава с Обсебването - желанието на човек да притежава нещо или някого на всяка цена, без да си дава сметка за последствията. От друга страна, всеки сам прави избора да бъде обсебен до степен на зомбиране. "Инертността в ежедневието ни тласка да вършим едни и същи неща, по един и същи начин, а неизвестността ни плаши – предпоставка да позволим да бъдем обсебени. Нямаме право да съдим подобно житие, но се надяваме, че всеки  притежава дух, воля за свобода, инициативност и индивидуалност, които могат да му помогнат да се освободи от зомбирането на фона на заобикалящия го инертен поток", споделя режисьорът Симеон Симеонов.

Диригент на "Омагьосаният" е Драгомир Йосифов, а в ролите ще видими Вера Гиргинова, Димитър Залиев, Пламен Кумпиков, Валерия Мирчева. Балетът на Пловдивска опера също активно участва в действието. Пластиката е на Татяна Соколова, мултимедийната сценография е дело на Валентина Бонева, костюмите са на Яна Дворецка.

"Омагьосаният" ще се играе на Камерна сцена в Драматичен театър в Пловдив. След премиерата си авангардният спектакъл ще бъде представен на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе.



Автор:
Никола Шопов
Публикация:
07.03.2015 г. 15:37
Посетено:
1704
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20971-premiera-na-omagyosaniyat-madrigalna-komediya-ot-bozhidar-spasov