Сцена / екран / ефир

Международната сценична копродукция „Balkan Dance Reality Show” с премиера в София

Пърформанс на Ива Свещарова, Розe Беерман, Соня Преград, Вили Прагер

Международната сценична копродукция „Balkan Dance Reality Show” с премиера в София


◊ СЪБИТИЕТО

Международната сценична копродукция „Balkan Dance Reality Show” с премиера в София

На 05 и 06 март от 19:30 часа в Центъра за култура и дебат „Червената къща”, българската публика ще е първата, която ще има шанса да гледа „Balkan Dance Reality Show”. Едновременно автори и участници са двама от най-разпознаваемите на международната сцена български артисти в полето на съвременния танц и пърформанс - Ива Свещарова и Вили Прагер – и колегите им от Хърватска и Германия - Соня Преград и Розe Беерман. Техен драматургичен консултант е Ангелина Георгиева, а въздействащата звукова среда е дело на един от най-добрите съвременни сценични композитори – Емилиян Гацов-Елби. „Balkan Dance Reality Show” е първият случай, в който всички те работят съвместно.

След софийската си премиера, проектът, който се осъществява заедно с най-мащабната мрежа за подкрепа на съвременния танц в Европа, „Life Long Burining”, ще бъде представен във Франция, Германия и Хърватска.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Извървели различни професионални пътища, четиримата артисти ползват за отправна точка на своя пърформанс именно разбирането, че всеки от тях идва от различно място, формирало практиката му, а сценичната им среща е възможност да я видят в нова светлина. Те избират темата за родните за по-голямата част от екипа Балкани като своеобразна „зона за игра”, абстракция, която да превърнат във въображаемо пространство и реалити шоу. Авторите на пърформанса едновременно са и участници в собственото си шоу, или казано на езика на реалити форматите, са и продуцентите, и конкуриращите се изпълнители. Така те по неочакван начин поставят въпросите за това какво е произведение на изкуството днес, как се създава, какъв е залогът, как се оценява и как авторите му мислят за него. И какво, в крайна сметка, е „реалност” в едно реалити шоу?

В началото на артистичната биография както на Ива Свещарова, така и на Вили Прагер стоят експерименталните театрални класове „4ХС” и специалност “Синтетично сценично изкуство” в Пловдивския университет. По-късно Ива завършва магистратура „ Хореография и пърформанс“ в новаторския Институт за приложно театрознание в Гисен, Германия, заедно с Розе Беерман. Вили пък продължава образованието си в престижната програма “Соло/Танц/Авторство” в Университета за изкуства в Берлин, където учи заедно със Соня Преград. В различни конфигурации четиримата често си сътрудничат и по отделни сценични проекти, но какво става, когато обединят сили и заедно се качат на сцената, ще разберат само зрителите на „Balkan Dance Reality Show”.


„Balkan Dance Reality Show”

Пърформанс на Ива Свещарова, Розe Беерман, Соня Преград, Вили Прагер

Драматургичен асистент: Ангелина Георгиева
Звук: Емилиян Гацов-Елби
Глас: Стефан А. Щерев
Графичен дизайн: Георги Флоров
PR за България: Културна фондация "А25"

Благодарим на всички, които участват с гласовете си.


Продукция на „Брейн Стор Проджект”. Копродукция с Station Service for contemporary dance - Belgrade, Nomad Dance Academy и Life Long Burning (с подкрепата на Програма „Култура” на ЕС).

С финансовата подкрепа на Министерството на културата. С подкрепата на резидентска програма на Център за съвременен танц „Derida Dance Center”. С любезното съдействие на Гьоте-институт България.

 
◊ ЗА ЕКИПА

Ива Свещарова работи в областта на съвременния танц и пърформанс. Завършва магистратура „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия, “Синтетично сценично изкуство” в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС”. От 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на Acto – Instituto de Arte Dramatica, Португалия. Работила е с режисьори и хореографи като Николай Георгиев, Галина Борисова, Ани Васева, Филип Перейра, Дойферт & Плишке, Томас Лемен, Марен Щрак, Анна Данкова и др. От 2007 г. година е член на „Брейн Стор Проджект”. След последните работи, на които е автор и  съавтор, са: “Strip naked,talk naked” (2014) и “Show me how” (2014) съвместни проекти с Роза Берман; ”Нашето последно па де дьо“ по Галина Борисова (2014) съвместна работа с Вили Прагер; „а(е)фектно“ (2013), “Doing that thing again” (2012) и др. Съосновател е на Балканската мрежа за съвременен танц „Номадска танцова академия” и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” в София.

Розе Беерман  е хореограф и изпълнител от Германия,  установила в Берлин. Следва „Културология” във Франкфурт на Одер, след което завършва обучителната програма "Dance Intensive" в танцовия център „Танцфабрик” в Берлин. През 2010 г. е приета в магистърската програма „Хореография и пърформанс” в Института за приложно театрознание в Гисен, която завършва през 2013. Там тя започва да си сътрудничи с Ива Свещарова. Работила е с режисьора Сузане Цаун, колектива Swoosh Lieuр с филмовия режисьор Петер От и др. Реализирала е в сътрудничество следните представления: "Velocity Pumps" (2011), "A brand new species" (2012), "Solo to the Pole" (2013), "Show me how" (2014) and "Strip naked, talk naked" (2014). Първата и последните й две работи създава заедно с Ива Свещарова. Представленията й са представяни в Mousonturm във Франкфурт на Майн, във Frankfurt_LAB, Sophiensaele Берлин и по международни фестивали.

Соня Преград
е автор и изпълнител в сферата на съвременния танц и пърформанс от Хърватска. Завършва танцовата програма в Института по изкуства „ArtEZ” в Арнхем, Холандия, била е гост-студент в танцовото училище SNDO в Амстердам и учи “Соло/Танц/Авторство” в Университета за изкуства в Берлин, където се запознава с Вили Прагер. Оттогава те си сътрудничат в представленията “Transformability” (2012) и “SEQUEL FOR THE FUTURE// a dance in 2043 / a dance in 2044” (2013/4), показвани по международните сцени. Соня е автор и на солата “Oh my body, if only you were here with me” and “Carnival tent rusts in the evening breeze”. Работи заедно с много и различни артисти, сред които Борис Шармац, Изабел Шад, Саня Ивекович, Леа Мартини, Шахряр Нашат, Зигмар Захарис и др. През 2007 г. съосновава в Загреб фестивала за лайв арт и импровизация Improspections. В момента живее между Загреб и Берлин, където преподава в обучителната танцова програма SMASH.

Вили Прагер е артист от София. Завършва “Синтетично сценично изкуство” в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове „4ХС” заедно с Ива Свещарова. Учи в магистърската програма “Соло/Танц/Авторство” в Университета за изкуства в Берлин заедно със Соня Преград. Работил е и с режисьори и хореографи като Галина Борисова, Николай Георгиев, Дейвид Замбрано, Алън Гууд и е участвал в проекти на Дойферт&Плишке, Томас Леман, Далия Ачин, Иво Димчев и др. Сред най-новите му работи като автор и съавтор са: “Transformability” (2012), “Victory Day” (2013), “SEQUEL FOR THE FUTURE// a dance in 2043 / a dance in 2044” (2013/4), “Нашето последно pas de deux” заедно с Галина Борисова (2014) и др. За “Victory Day” Вили Прагер печели награда на на публиката Prix Jardin d’Europe 2013 на международния фестивал Impulstanz във Виена. Съосновател е на „Брейн Стор Проджект”, на Номадската танцова академия и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” в София.


Life Long Burning (LLB) е най-голямият проект, посветен на подкрепа за устойчивото развитие на полето на съвременния танц и пърформанс в Европа. Реализира се от широка и високо професионална мрежа от танцови асоциации, компании и продукционни центрове. Посредством различните си дейности LLB засилва международните партньорства, спомага за мобилността на артисти и техните работи, допринася за кариерното развитие, културното многообразия и интеркултурния диалог, промотира обмен на знание, достигане до публики и представяне на съвременен танц. Осъществява се с подкрепата на програма „Култура” на Европейския съюз.


Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
28.02.2015 г. 13:56
Етикети:
Посетено:
1350
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20927-mezhdunarodnata-stsenichna-koproduktsiya-balkan-dance-reality-show-s-premiera-v-sofiya