Сцена / екран / ефир

Премиера на проекта "Щрих и Стих"

На 9 март от 21 ч. в Дом на Киното, в рамките на София филм фест

Премиера на проекта "Щрих и Стих"


◊ ПРОЕКТЪТ "ЩРИХ И СТИХ"

"Щрих и Стих" е филмов формат за визуална поезия, обединяващ 6 авторски късометражни анимационни филма, базирани на 6 съвременни български поеми.


Идеята на формата е да обедини отличителни примери на съвременна българска поезия и анимация в една нова форма. Един от основните мотиви е създаването на мост между поезия и анимация, който свързва двете изразни средства в една нова художествена форма, наречена визуална поезия.

Как метафората на текста, синтезирана в една поема, би могла да се преведе на езика на киното? Какво се получава когато се опитаме да създадем непринуден диалог между текст и образ чрез свободна авторска интерпретация? Това са основните мотиви, които ни обединиха около идеята на ЩРИХ и СТИХ.

Поетичните творби, по които са направени филмите са “Малко сутрешно престъпление”, “Одеонъ” и “Естествен роман в 8 глави” на Георги Господинов, “Млекарката” на Димитър Воев, “100% настроение” на Делян Еленков и “Постиндъстриал” на Калоян Праматаров. Режисьорите са Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин и Борис Праматаров.

Художник-режисьорите избират поема и свободно интерпретират усещането си за текста чрез средствата на анимацията. Всеки от филмите има свой собствен характер и звучене. Разкази за обречени хартиени корабчета, плуващи в нечия ръка, интимни препратки към емблеми в киното, сутрешни убийства по невнимание, сладоледени надежди, междуетажни настроения и индустриални откровения се преплитат в образите на 6-те визуални поеми от ЩРИХ и СТИХ.

В анимацията няма стилистични или жанрови ограничения. Тя носи силата на визуалните символи и метафори по подобен начин, по който поезията вплита символите и метафорите на езика. Водещо в проекта ЩРИХ и СТИХ е търсенето на диалог между аудио-визуалната форма и литературния език. Подхода на всеки режисьор е уникален и силно свързан с избора на художествения текст. Едни се спират на наративно решение, други надграждат поемата със собствено преживяване, докато трети търсят съвсем абстрактно внушение.

ЩРИХ и СТИХ е иницииран и продуциран от Весела Данчева за Компот Колектив и финансиран от ИА “Национален Филмов Център”.

• Премиерата на проекта ще се състои на 9 март от 21 ч. в Дом на Киното, в рамките на София Филм Фест.

• На 19 март от 19 часа в галерия Suspacious - ул. “6-ти септември” №13, София  ще се състои откриването на едноименна изложба с калиграфии, прожекции на късометражните анимации и процеса на тяхното създаване. Изложбата ще може да бъде видяна до 31 март.


За повече информация: Весела Данчева - vessela@compote-collective.com


Автор:
Публикация:
27.02.2015 г. 13:47
Посетено:
1442
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20922-premiera-na-proekta-shtrih-i-stih