Сцена / екран / ефир

10 успешни наши филма след 1990 г. за 100-годишнината на българското кино

Селекцията ще бъде показана на София филм фест

10 успешни наши филма след 1990 г. за 100-годишнината на българското кино

Кадър от филма "Дзифт"


◊ 100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНО

Десет емблематични български филма след 1990 г. ще бъдат представени на тазгодишния София филм фест. Поводът е 100-годишнината на българското кино.

Както „Културни новини“ вече писа, посетителите на международния филмов фестивал през март в София ще могат да гледат и 10 от най-запомнящите се български ленти преди 1989 г.

 

◊ 10 ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ СЛЕД 1990

Още с появата си на екран „Граница” (1994) на режисьорите Илиян Симеонов и Християн Ночев предизвиква остри дискусии и дори опити да бъде спрян от излъчване по БНТ заради смелостта си да руши митове... Въпреки това филмът е удостоен с наградата за дебют от филмовия фестивал „Златната роза” през 1994 г. Главните роли са поверени на Чочо Попйорданов („Златен Баяр” в Белгия за най-добра мъжка роля) и Мариан Вълев.

„Писмо до Америка” (2001) - игралният дебют на Иглика Трифонова, е първата мащабна копродукция, в която България е водеща държава. Филмът умело смесва игрално кино и документални факти – едно момче тръгва да търси стара българска песен, „за да възкреси” най-добрия си приятел. Създателите на филма владеят прекрасно езика на съвременното кино и „Писмо до Америка” разби родните боксофис класации, като влезе в официалния Топ 10 с най-гледаните филми у нас - прецедент за български филм по това време.

„Дзифт” (2008) със сигурност ще бъде запомнен задълго в историята на новото българското кино, заради хипнотичната си черно-бяла визия, която включва кадри заснети на 35, 16 и 8 мм, с мащабната постпродукция и спецефекти, със славата на един от най-гледаните български филми, и с факта, че е успешен кинодебют на театралния режисьор Явор Гърдев. „Дзифт” е особена жанрова смес от ретро-соц и нео-ноар. Филмът реализира атракционно пътуване назад във времето към една вече разпиляна социалистическа действителност.

Българските зрители ще имат възможност да видят отново и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008) на режисьора Стефан Командарев, да чуят уникалната музика на Стефан Вълдобрев, създадена специално за филма, да се докоснат до една история, заснета по едноименния роман на Илия Троянов и оживяла на екран благодарение на майсторските актьорски превъплъщения на Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу. Най-мащабната българска копродукция за последните 20 години – между България, Германия, Унгария, Словения и с участието на Сърбия, е снимана в четири държави и е подкрепена от 11 национални и паневропейски фонда.

Стартирал, подобно на всички успешни български филми в последните 10 години, като проект в „София Мийтингс”, „Източни пиеси” на режисьора Камен Калев дебютира през май 2009 г. на филмовия фестивал в Кан като част от „Петнайсетдневката на режисьорите” – и това беше първо участие на български филм в тази престижна програма за последните 20 години! „Ако пропуснете това заглавие, ще изглеждате глупаво след 5 години”, пише френския вестник „Liberation”.

„Мисия Лондон” (2010) на режисьора Димитър Митовски пожъна най-големият зрителски успех на голям екран у нас през последните 20 години - над 370 000 зрители! Комедията е мащабна продукция между България, Македония, Унгария, Швеция и Великобритания, заснета почти изцяло извън България, със солиден актьорски състав: Юлиан Вергов, Алън Форд, Георги Стайков, Ана Пападопулу, Любомир Нейков, Томас Арана, Eрнестина Шинова, Коцето-Калки, депутатът Павел Чернев, фолк-звездата Андреа. Митовски определя филма си като „ексцентрична комедия”, в която централно място заема натуралистичният български хумор.

Зрителското внимание заслужава и дебютният „Подслон” (2011) на режисьора Драгомир Шолев, който първо доста попътува по света, а после спечели всички важни български награди. Списание „Variety” писа за „Подслон”: „Интелигентно изследвайки старите и вечно актуални общочовешки теми, този мрачно-духовит многогласен филм е един впечатляващо уверен и зрял дебют на автора-режисьор Драгомир Шолев.“

В селекцията от най-успешни български филми след 1990 попада и „Аве” (2011) на режисьора Константин Божанов - един от най-харесваните филми от новото българско кино. След световната си премиера в „Седмица на критиката“ в Кан, творбата успява да се сдобие с престижни награди още преди да излезе на голям екран. Сред тях са Специалната награда на фестивала в Сараево 2011, награда „Елф” за млад талант от Филмовия фестивал в Хамбург 2011, наградата на FIPRESCI от Филмовия фестивал във Варшава.

Копродукцията между България и Германия “TILT” е режисьорски дебют на Виктор Чучков-син. „TILT” e любовна история, динамично разказана в стилистиката на приключенската драма. Името на филма идва от термин в играта флипер, който означава блокаж. Главният герой и трима негови приятели мечтаят да отворят собствен бар с флипери. Но една любовна авантюра и нелегално порно променят съдбите на всички... „TILT” разказва една история на езика на новото поколение и съвсем закономерно се превръща в зрителски хит.

Българският филм „Урок”, пълнометражен дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, вече е един от най-успешните и награждавани филми за 2014 година извън България. Сред последните му отличия отпреди няколко дни са „Ингмар Бергман” наградата за дебют в Гьотеборг и за най-добра актриса Маргита Гошева от фестивала в Анже, Франция.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
14.02.2015 г. 16:00
Посетено:
2795
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20846-10-uspeshni-nashi-filma-sled-1990-g-za-100-godishninata-na-balgarskoto-kino