Сцена / екран / ефир

Прожекция на филма "Шмекери" в Чешки център

Публицистичен документален филм за манипулативните бизнес практики на различни фирми в Чехия

Прожекция на филма "Шмекери" в Чешки център


◊ ПОКАНА

Чешкият център Ви кани на документалния филм на Силвие Димакова „Шмекери“ (2013, ЧР, 74 мин.) на 11 февруари (сряда) в 18 часа в Чешкия център. Входът е свободен!

Режисьорът заснема как възрастни хора стават жертва на рекламни презентации с цел продажба на различни продукти. Познато ли ви е? Заповядайте да се запознаете с един от наболелите проблеми в съвременната чешка реалност.

А дали само в Чехия се случва това?


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Манипулация, натиск, унижение, агресия. Скрити камери улавят суровата действителност зад кулисите на рекламни презентации за пенсионери. Какво в действителност се случва на популярните евтини екскурзии с безплатен обяд?

Практики, от които те побиват тръпки; перверзност, която се превръща в норма. Лъжи и целенасочена манипулация, с една единствена цел да бъдат принудени беззащитни възрастни хора да купуват скъпи продукти. Често пенсионерите трябва да изплащат баснословни суми за нискокачествени стоки. Някои от тях се кълнат, че повече няма да посещават такива места, но не винаги устояват. Какво ги подтиква? Любопитството? Самотата? Или зависимостта? Авторките на филма прикрито в продължение на една година посещават такива презентации, където младите хора не са добре дошли, а възрастните стават мишена за промиване на мозъци. Наред с автентичните кадри от презентации и изповедите на няколко пострадали пенсионери, в документалния филм са включени гледните точки на психолог, адвокат и други специалисти. Комплексно се разглежда този така злощастен феномен на нашето време.

Силвие Димакова заснема филма си специално за възрастните хора. Но те са само половината от зрителите, които се интересуват от лентата от излизането й на голям екран до сега. Като реакция е стартирана „Петиция срещу шмекерите“, в която днес присъстват повече от 170 000 подписа. Една от доминиращите фирми, занимаващи се с този „бизнес“ приключва дейността си на територията на Чешката република. Чешкият търговски инспекторат започва да налага значително по-високи глоби. Но най-важното – намалява броят на пенсионерите посещаващи такива презентации.

Делото на Силвие Димакова не е просто филм, занимаващ се с конкретен проблем, но и стимул за другите. Светът може да се промени към по-добро и си струва да се опита.

https://www.youtube.com/watch?v=_o6nq-_Y7aY




Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
08.02.2015 г. 14:26
Етикети:
Посетено:
1882
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20787-prozhektsiya-na-filma-shmekeri-v-cheshki-tsentar