Сцена / екран / ефир

Премиера на „Севилският бръснар“ в Държавна опера Стара Загора

Премиерни спектакли на 11 и 16 февруари 2015

Премиера на „Севилският бръснар“ в Държавна опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Първата премиера за 2015 година на Държавна опера Стара Загора е операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини – на 11 и 16 февруари.  

Младият режисьор Славчо Николов работи по поставянето на операта заедно с диригента Красимир Къшев и хореографа Ромина Славова. Художник на декора е Александър Гьошев.

Операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини е поставена на сцената на Държавна опера Стара Загора за първи път на 4 декември 1927 г. Следващите премиери са на 3 януари 1945 г., 19 ноември 1957 г., 29 април 1972 г., 18 септември 1980 г., 20 май 1991 г., 9 октомври 1998 г.


◊ НОВИЯТ СПЕКТАКЪЛ

Новият спектакъл надгражда художествено предишния едноименен, поставен на самата сцена на операта и предназначен за деца от 7 до 15 години. Той бе създаден с подкрепата на Община Стара Загора, а премиерата бе на 17 април 2013 година. Малките зрители, включени в различни номера и заедно със самите певци-актьори на сцената преживяваха в тези спектакли чудото, наречено „опера“. „Севилският бръснар“ за деца бе номиниран за престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци - „Кристална лира“ през 2013 г.

В новия спектакъл в ролята на Фигаро ще имате изключителното удоволствие да видите най-новия солист на Държавна опера Стара Загора Валери Турманов, както и познатия и любим на публиката Иван Кабамитов. Граф Алмавива ще са Ивайло Йовчев и Марк Фаулър, Розина е Яница Нешева, Доктор Бартоло е Евгений Арабаджиев, Дон Базилио – Александър Марулев и Петър Янкулов, Берта – Михаела Берова, солисти балет – Петя Вънева, Яна Кафалиева, Александър Желев, Драгомир Христов, Ивелин Христакиев.

Сложна и заплетена история се получава, когато искаш да спечелиш любовта на момиче, а целият свят е против теб. На помощ на граф Алмавива да  завладее сърцето на любимата Розина идва Фигаро. Той е ненадминат специалист по връзките с обществеността, маркетинга и рекламата! Още е: сватбен агент, сватовник, психотерапевт от Севиля, Испания. Фигаро умее да дава съвети по писане на любовни писма, по актьорско майсторство и др., той е сценарист, актьор и режисьор от класа - едновременно в спектаклите на своя живот и на живота на другите. Фигаро умее да прави сложни, но здрави връзки – на богатите с бедните, на влюбените - с коравосърдечните, на невинните – с  интригантите. Фигаро извлича лична полза за себе си, но и всеки получава това, което иска – в операта „Севилският бръснар“ по пиесата на Пиер дьо Бомарше и музика на Джоакино Росини.


Автор: Държавна опера Стара Загора
07.02.2015 г. 14:00
Посетено: 1062
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20785-premiera-na-sevilskiyat-brasnar-v-darzhavna-opera-stara-zagora