Сцена / екран / ефир

"Севилският бръснар" - премиера в Държавна опера Стара Загора

Шедьовърът на Росини с премиера на 11 февруари

◊ СЪБИТИЕТО

"Севилският бръснар" - премиера в Държавна опера Стара Загора

Сложна и заплетена история се получава, когато искаш да спечелиш любовта на момиче, а целият свят е против теб. На помощ на граф Алмавива да завладее сърцето на любимата Розина идва Фигаро. Той е ненадминат специалист по връзките с обществеността, маркетинга и рекламата! Още е - сватбен агент, сватовник, психотерапевт от Севиля, Испания. Фигаро умее да дава съвети по писане на любовни писма, по актьорско майсторство и др., той е сценарист, актьор и режисьор от класа - едновременно в спектаклите на своя живот и на живота на другите. Фигаро умее да прави сложни, но здрави връзки – на богатите с бедните, на влюбените - с коравосърдечните, на невинните – с интригантите. Фигаро извлича лична полза за себе си, но и всеки получава това, което иска – в операта „Севилският бръснар“ по пиесата на Пиер дьо Бомарше и музика на Джоакино Росини.

Премиерата предстои съвсем скоро – на 11 февруари, в Държавна опера Стара Загора. Следващата дата е 16 февруари.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Новият спектакъл надгражда художествено предишния едноименен, поставен на самата сцена на операта и предназначен за деца от 7 до 15 години. Той бе създаден с подкрепата на Община Стара Загора, а премиерата бе на 17 април 2013 година. Малките зрители, включени в различни номера и заедно със самите певци-актьори, на сцената преживяваха в тези спектакли чудото, наречено „опера“.

От началото на седмицата младият режисьор Славчо Николов започна работа по свързването на голямата опера „Севилският бръснар“ и поставянето й на сцена - заедно с диригента Красимир Къшев и хореографа Ромина Славова. Художник на декора е Александър Гьошев.  В петък от 10 часа е първата репетиция на сцена и с оркестър. (Предвиждаме пресконференция в края на репетицията!)

В ролята на Фигаро ще имате изключителното удоволствие да видите най-новият солист на Държавна опера Стара Загора - Валери Турманов, както и познатият и любим солист Иван Кабамитов. Граф Алмавива ще са Ивайло Йовчев и Марк Фаулър, Розина е Яница Нешева, Доктор Бартоло е Евгений Арабаджиев, Дон Базилио – Александър Марулев и Петър Янкулов, Берта – Михаела Берова, солисти балет – Петя Вънева, Яна Кафалиева, Александър Желев, Драгомир Христов, Ивелин Христакиев.

Операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини е поставена на сцената на Държавна опера Стара Загора за първи път на 4 декември 1927 г. Следващите премиери са на 3 януари 1945 г., 19 ноември 1957 г., 29 април 1972 г., 18 септември 1980 г., 20 май 1991 г., 9 октомври 1998 г.
Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
03.02.2015 г. 15:44
Посетено:
1098
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20765-sevilskiyat-brasnar-premiera-v-darzhavna-opera-stara-zagora