Сцена / екран / ефир

Премиера на танцовия спектакъл „Шакти и Шива”

На 16 февруари 2015 в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”

Премиера на танцовия спектакъл „Шакти и Шива”


◊ СЪБИТИЕТО

Посолството на Република Индия в България и Индологическа фондация „Изток – Запад” организират танцовия спектакъл „Шакти и Шива”

Шест класически бхаратанатям хореографии ще ви преведат през митологични истории от Индия. Древните храмови статуи оживяват чрез движението, за да ви пренесат в друго измерение - в свят, където танцуват богове. Шива и Шакти са двете космически сили на творението - мъжката и женската. Те са във вечен кръговрат и във вечно единство. 

Шива е съпругът, Шакти - съпругата. Шакти е името на спътницата на Шива, а също така има значение на „сила". Тя е майка на всичко, тя е защитник на добрите сили срещу силите на мрака. 

За пръв път ще видите съвместен музикален проект, с които представяме на живо автентичната музика Карнатик - музиката от Южна Индия. Това дължим на музикантите гости в част от спектакъла: Марина Равиндер – вокал от Индия, Стефан Христов – професионален изпълнител на табла и Росен Генков – ученик на Стефан Христов, Натувангам. 

Група „Натараджа“ представя по един спектакъл на всеки 2 години. Всяка от хореографиите в този стил се подготвя и репетира в продължение на поне 6 месеца или година.

В „Шакти и Шива” ще танцуват: Мина Паталенска, Марина Кошутова, Катя Тошева и Таня Цекова.

Режисура и сценография: Василена Михайлова, Мина Паталенска.


Премиера: 16 февруари - София, ул. "Раковски" 108 А, НАТФИЗ от 19 ч.

Премиера в Пловдив: 20 февруари - Пловдив, Държавен куклен театър Пловдив от 19 ч.



Автор:
Мина Паталенска
Публикация:
03.02.2015 г. 11:10
Етикети:
Индия
индийски танци
Посолство на Република Индия
Шива
Шакти
Натараджа
Посетено:
1035
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20761-premiera-na-tantsoviya-spektakal-shakti-i-shiva