Сцена / екран / ефир

Несебърският “Малък морски театър” - във Варна

“Знаци” на Иво Андрич в Радио Варна

◊ СЪБИТИЕТО

“Малък морски театър” – Несебър за пръв път във Варна със “Знаци” на Иво Андрич в Радио Варна.

Театрална премиера в многофункционалното студио на Радио Варна на 17.04.2006 г., понеделник. В рамките на предаването за култура “Вечерен тромпет” от 19.30 ч. до 21.00 ч. водещата Вяра Николаева ще представи “Малък морски театър” – Несебър. След интервюта с авторите на моноспектакъла “Знаци”: режисьора Владо Кецман, актьора Марин Господинов и поета с китара Иван Ненков, зрителите и слушателите на Радио Варна ще проследят премиерата във Варна на този спектакъл по Иво Андрич – носител на Нобелова награда за литература през 1961 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Идеята за поставянето на “Знаци”, която се ражда преди три години, реализира на сцената на “Малък морски театър” в Несебър режисьорът Владо Кецман – босненец и сънародник на Иво Андрич, влюбен в България и най-вече в Несебър. Преводът на текста е дело на Росанка Лепова и Димитринка Кауман, в ролята на Учителя  се превъплъщава Марин Господинов, музиката на Горан Брегович пресъздава с акустичната си китара Иван Ненков, който е автор на стиховете и изпълнител на песните.

Ще се вслушаме в думите на уличния музикант, ще се потопим  в задимената атмосфера на една провинциална балканска кръчма, където като на филм минава животът на "малкия" човек. Текстът на Иво Андрич, подредбата му от режисьора и участниците в спектакъла провокират към размисъл за извечните взаимоотношения между мъжа и жената, за опазването на цветната човешка чувствителност дори в черно-белите балкански години.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТРУПАТА

“Малък морски театър” от Несебър участва с моноспектакъла “Знаци” на режисьора Владо Кецман в Националния фестивал на малките театрални форми - Свищов 2005, където на Марин Господинов се присъжда първата и единствена награда за главна мъжка роля. Отличието открива нови перспективи пред амбициозния творчески екип, към който неотдавна се присъединява и Таня Танева. “Малък морски театър” – Несебър получава предложения за гостуване със спектакъла “Знаци” в Казанлък, Жеравна и Нови Сад, както и за участие в Свищовския театрален фестивал и през следващата година. В момента екипът работи над нов спектакъл по произведения на бургаската поетеса Калина Телянова, с който ще се представи на сцената на Международния театрален фестивал в Тополовград.

Автор: Виолета Тончева
14.04.2006 г. 17:48
Посетено: 639
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/2073-nesebarskiyat-malak-morski-teatar-vav-varna