Сцена / екран / ефир

Чудото Стоянка Мутафова на 2 февруари ще навърши 93 години!

И отново ще бъде на рождения си ден на сцената на Сатирата. Тази година със спектакъла „Скакалци” от Ст. Л. Костов

Чудото Стоянка Мутафова на 2 февруари ще навърши 93 години!
Стоянка Мутафова © Снимка: Sofia Photo Agency, архив


◊ СТОЯНКА МУТАФОВА НА 93

Чудото Стоянка Мутафова на 2 февруари ще навърши 93 години!

И отново ще бъде на рождения си ден на сцената на Сатирата. Тази година със спектакъла „Скакалци” от Ст. Л. Костов. След представлението колегите на Стояна от Сатиричния театър и от „Дрийм тийм прадакшънс” ще поздравят рожденичката.

Такова невероятно съчетание на огромен талант, неподражаемо очарование и дълголетна преданост към театъра е единствено в българския, а може би и в световния театър. Не случайно по инициатива на Сатиричния театър, поета от Съюза на артистите в България и подкрепена от Министерството на културата, се проучва възможността нейното сценично дълголетие да бъде отбелязано в книгата за рекорди на Гинес.

Да обичаш Стоянка Мутафова не е трудно. Да се възхищаваш на виталността на таланта й е станало вече някак банално. Няма българин, който да не се е смял с нея. Със смях, а това значи с надежда, голямата българска актриса храни всички ни вече толкова години. Нейният дух е несекващо млад, изкуството й иска все нови и нови предизвикателства. Днес в афиша на театъра има три спектакъла с нейно участие. Само в Сатирата, нейния любим театър, тя е изиграла до сега над 70 роли.

Как й се играе! Как й се иска да продължи смехът да властва на сцената, а ръкоплясканията да издават, че поне в тези два часа зрителите са били малко по-щастливи… Взаимната обич между Стоянка Мутафова и нейните предани зрители я крепи и на сцената, и в живота. С всяко излизане на сцената тя сякаш се подмладява, става познатата ни освободена от култивирани задръжки Стоянка Мутафова, отново и отново е едно дете, което иска да бъде свободно в импровизациите си, в играта си, в запленеността си от сцената…

При цялата българска скептичност към известните личности, нейната слава е неоспорима. Само можем да си завиждаме, че сме нейни съвременници.

Още много години да й ръкопляскаме дори още при излизането й на сцената... Тя го заслужава!

Да ни е жива и здрава!
Автор: Сатиричен театър "Алеко Константинов"
24.01.2015 г. 19:24
Посетено: 1023
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20702-chudoto-stoyanka-mutafova-na-2-fevruari-shte-navarshi-93-godini