Сцена / екран / ефир

Балет „Арабеск” представя „Дневникът на Дракула 2”

29 януари, 19 часа, на сцената на Музикалния театър

Балет „Арабеск” представя „Дневникът на Дракула 2”


◊ ДРАКУЛА СЕ ЗАВРЪЩА

След двегодишна пауза нашумелият спектакъл на Балет "Арабеск" за Граф Дракула, на хореографа Мила Искренова, се завръща на сцената на Музикалния театър в нова редакция. 

Смелата интерпретация на митологичния „принц на мрака” се базира на оригинални текстове на Милена Фучеджиева, в съчетание с музиката на Емилиян Гацов-Елби, сценографските решения на Нина Пашова и визията на Никола Налбантов.

АСЕН НАКОВ е "танцуващият Дракула"! "Новият Дракула", е един от най-преданите и ценни членове на трупата. Той няма известността на Деян Донков, защото танцьорите са с много по-аскетично присъствие в арт полето по принцип, но не му отстъпва по талант и артистични качества.

В новата версия Мила Искренова разработва и анимата в образа на Дракула или женското начало, пресъздадено с един предизвикателен микс от еротика и насилие от актрисата Биляна Пертинска и балерината Ангелина Гаврилова. Това прави образът на Дракула още по-многопластов и сложен. Оригиналната идея на хореографката е да мултиплицира образа на Дракула в танцовите интерпретации и на останалите танцьори от Балет „Арабеск” – Андрея Андонова, Виктория Петрова, Марина Попова, Мариана Крънчева, Петя Колева, Стефка Табакова, Стефани Ханджийска, Валери Миленков, Васил Дипчиков, Ервин Есен, Стефан Вучов, които вдъхновено произнасят монолозите на Вампира.

Мила Искренова споделя:

Опасявам се обаче, че днес живеят вече пра-пра-правнуците на Дракула, за които любовта е не толкова копнеж, колкото непостижим мираж, абстракция, недостижима реалност. Ужасявам се от прагматизма на нашето време, който изтласка сантименталността и чувствеността в таванските помещения на затормозеното ни от материални съображения съзнание и ги превърна в евтин, циркаджийски реквизит, намазан с гланц за устни.

„Дневникът на Дракула – 2“  ще бъде показан на 29 януари от 19 ч.

Спектакълът се реализира с подкрепата на УниКредит Булбанк

Автор: Мая Михайлова
24.01.2015 г. 18:58
Посетено: 1223
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20701-balet-arabesk-predstavya-dnevnikat-na-drakula-2