Сцена / екран / ефир

На опера и балет от 22 до 30 януари в Русенската опера

Празничната програма продължава с "Отело", "Травиата", "Лебедово езеро", „Процесът Мерилин Монро”, концерти и спектакъл за деца

На опера и балет от 22 до 30 януари в Русенската опера


◊ ПРОГРАМАТА

Празничната програма на Русенската опера през втората половина на месец януари ще зарадва оперните и балетните почитатели със спектакли на непреходните образци на класиката - Вердиевите опери „Отело” и „Травиата” и балета-шедьовър на Чайковски „Лебедово езеро”. Авторът на съвременната опера „Процесът Мерилин Монро” Роланд Баумгартнер идва за първи път в България, за да присъства на спектакъла на 24 януари. Поради големия интерес – още два концерта на Руслан Мъйнов с неговите „Руски песни”. „Звездният миг на малкия Стефчо или Карнавал на животните” е януарският избор за децата.

Специални отстъпки за пакет от представления предлага Русенската опера на своите зрители.

Първият тенор на Националната опера и балет София Костадин Андреев гостува в Русе в своята коронна роля на Отело

Дебют на Мария Цветкова в ролята на Дездемона
Костадин Андреев очаква с нетърпение срещата с русенската публика на 23 януари от 19.00 часа на сцената на Русенската опера. Тенорът ще се превъплъти в своята любима роля на Отело – роля, с която се среща като съвсем млад певец, която обиква завинаги и която му донася професионално удовлетворение и завидни успехи у нас и в чужбина. На 23 януари Костадин Андреев ще пее в компанията на Мария Цветкова, на която ѝ предстои вълнуващ дебют в ролята на Дездемона, Александър Крунев ще бъде Яго, Петър Костов – Касио, Петя Цонева – Емилия. Участват още солистите Александър Баранов, Евгени Ганев, Стоян Стоянджов, Стефан Пенчев, оркестър и хор на Държавна опера Русе. На диригентския пулт ще застане Славил Димитров. Режисьор на постановката е Бойко Богданов, сценография Вячеслав Парапанов, костюми Иван Савов, хормайстор Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.


Русенската опера гостува в Плевен и Велико Търново с „Отело”

На 26 януари от 19.00 часа в залата на ДКТ „Иван Радоев” Русенската опера ще зарадва своите плевенски почитатели с мега продукцията на операта „Отело” от Джузепе Верди. На следващия ден – 27 януари, от 19.00 часа спектакълът ще бъде представен във Велико Търново в голямата зала на ДКС „Васил Левски”.

В спектаклите на операта „Отело” от Джузепе Верди в Плевен и Велико Търново ролята на Отело ще бъде изпълнена от Даниел Дамянов, Александър Крунев ще видим в ролята на Яго, Владислава Гарвалова ще бъде Дездемона в Плевен, Мария Цветкова -  във  Велико Търново, в ролята на Касио в Плевен ще се представи Георгиос Филаделфевс, а Петър Костов - във Велико Търново, Петя Цонева – в ролята на Емилия. Участват още Александър Баранов, Евгени Ганев, Стоян Стоянджов, Стефан Пенчев и др. Диригент Славил Димитров. Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, сценография Вячеслав Парапанов, костюми Иван Савов, хормайстор Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.

Авторът на съвременната камерна опера „Процесът Мерилин Монро” Роланд Баумгартнер за първи път в България

Поводът е първото сценично представяне на неговата последна творба „Процесът Мерилин Монро” на камерната Сцена-Ателие в зала Филхармония в Русе. Премиерата се състоя на 29 октомври в Русе. Заинтригуван, очарован, приятно изненадан, композиторът идва, за да се срещне с русенската публика,  целия творчески екип на спектакъла и участниците в него. На 24 януари от 19.00 часа зрителите ще могат отново да видят различния и провокативен спектакъл на режисьора Огнян Драганов. Театър, опера, танц, пантомима в едно. За или против Мерилин Монро? Решението е в ръцете на публиката, която също е въвлечена в театралното действие.
Блестящо представяне на целия артистичен състав, който се състои от актьори и оперни певци. Подобно творческо сътрудничество винаги е сериозно предизвикателство, което артистите приемат с огромно удоволствие, доверявайки се изцяло на режисьорските умения и смелост. Малките танцьори от Студио за модерен балет „Фрийдъм” към Държавна опера Русе имат своето сериозно и свежо присъствие в спектакъла. На  24 януари в спектакъла на камерната опера „Процесът Мерилин Монро” участват Стоян Стоянджов, Анита Шишкова, Теодора Чукурска, Илия Деведжиев,  Цветана Радушева, Студио за модерен балет „Фрийдъм“ към Държавна опера Русе, камерен състав на оркестър на Държавна опера Русе. Диригент Андрия Павлич (Босна и Херцеговина), а костюмите са дело на Първолета Чавдарова – Летиция.

„Руските песни” на Руслан Мъйнов в две вечери в Канев център

Поради големия зрителски интерес талантливият певец и актьор Руслан Мъйнов ще зарадва своите почитатели с два концерта с познати и обичани песни, романси, филмова и популярна музика на 22 и 31 януари в Канев център. Концертът е с участието на Русенска филхармония под диригентството на Левон Манукян.

На балет през януари

„Лебедово езеро” е балетът, когото зрителите поставят на първо място в своята класация за най-обичана класическа творба. Със спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски на 28 януари, от 19.00 часа на сцената на Операта започва новата година за великолепната балетна трупа на Русенската опера. Ролята на Одета-Одилия ще изпълни прима балерината на Русенския балет Весела Василева, а в ролята на принц Зигфрид ще се представи Даниел Тичков. Шутът ще бъде пресъздаден от Мариян Янков, а в ролята на злия магьосник Ротбард ще видим Светослав Маринов. Участват солисти и ансамбъл на балета на Държавна опера Русе. „Лебедово езеро” е вълшебна приказка за любовта, за вечния двубой между светлината и мрака. За белия и черния лебед - Одета и Одилия, различни като деня и нощта. За чудесата, които се случват, само ако обичаш истински. „Лебедово езеро” се счита от познавачите за уникално явление в танца - балетът е събрал в себе си цялото богатство на романтичния балет на 19 век и в много отношения определя развитието на балетния театър на 20. век.

За децата

На 27 януари Русенският балет ще предложи на своите най-малки зрители и техните родители жизнерадостния балетен спектакъл за деца по музика на Камий Сен-Санс "Звездният миг на малкия Стефчо или Карнавал на животните". Хореографията е на Йордан Кръстев, репетитор Марияна Захариева, маските са на Янка Дойчинова, мултимедия и специални ефекти Теодор Цаков, асистент режисьор Елена Колева. Костюмите са проектирани и изработени в шивашкото ателие на Държавна опера Русе. 
 
„Травиата” – очакваният финал на януарската програма на Държавна опера Русе

Отново Верди – този път с една от своите най-популярни опери „Травиата”. Трогателната и вечна романтична история за любовта ще оживее на сцената на Русенската опера на 30 януари, от 19.00 часа с участието на Мария Цветкова в ролята на Виолета Валери, Николай Моцов в ролята на Алфред, Венцеслав Анастасов в ролята на Жорж Жермон. Участват още солистите Петя Цонева, Александър Баранов, Момчил Миланов, Стоян Стоянджов, Пламен Бейков и др., хор и оркестър на Държавна опера- Русе. Диригент Франческо Ди Мауро.



Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
21.01.2015 г. 13:38
Посетено:
1264
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20680-na-opera-i-balet-ot-22-do-30-yanuari-v-rusenskata-opera