Сцена / екран / ефир

Премиера на "Зеленодиво" в Пловдив

Спектакъл по романа "Тарпани" на Димитър Атанасов

Премиера на "Зеленодиво" в Пловдив
Авторът, Димитър Атанасов, поздравява актьорите от предишната постановка на спектакъла


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Зеленодиво"
Спектакъл по романа "Тарпани" на Димитър Атанасов

На 20 януари от 19:00 часа в арт-сцена "4хП", пространство за паратеатрални приключения в Пловдив, ще се играе "Зеленодиво" по романа "Тарпани" на пловдивския писател Димитър Атанасов.

Зеленодиво е спектакъл в стилистиката на “танц театър” и физикъл театър. Приемайки неговите предизвикателства, трупата върви към своята по-висока цел – синтетичния, синкретичния, интерактивния театър, където публиката е част от представлението и представлението е част от публиката.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Един табун диви коне, преследван от хората. Високо в планината. Брани свободата си. Осмисля я. Какво е тя? Захарче за послушание или усещане на кожата, на цялото тяло да диша свободно. Какво по-възпламеняващо от тяло в точката на своето върховно усилие да постигне свободата си, да разкъса оковите на физическата принуда и да защити изконното си право да бъде свободно – като вятъра, небето, луната, тревата. Да усети “Зеленодивото” на зеленото и да се слее с него...

Върхът е под краката им. Повече няма къде да се бяга. Всеки трябва да направи своя избор – там, жив, но зависим или тук – свободен, но обречен. Избират свободата, избират смъртта. Щастливи и вярващи – че ще срещнат своя Бог свободни...

Спектакълът е в стилистиката “танц театър”, на физикъл театър. Но приемайки неговите предизвикателства, трупата върви към своята по-висока цел – синтетичния, синкретичния, интерактивния театър. Живият театър - в който няма само думи, само звук, само жест. А дума – звук, звук – жест, жест – дума или дума – звук – жест, т.е. усещания, трепети, импулси... И много красота. Вътрешна красота.

Димитър Атанасов е бивш заместник главен редактор на ежедневника в. „Глас“, шеф на екип „Култура“ в ежедневниците в. „Провинция“, в. „Пловдивски новини“ и в. „Вести“. Автор на седмична страница за театър във в. „Вести“ (1999-2001) и в. „Акцент“ (2006-2007). Журналист на свободна практика. Бивш общински съветник и омбудсман на гр. Пловдив. Член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските артисти (секция драматургия) и Съюза на българските журналисти. Заместник председател на Дружеството на писателите - Пловдив. С големия пловдивски писател се разделихме на 10 декември 2014 година.


Автор: Организаторите
19.01.2015 г. 17:05
Посетено: 927
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20668-premiera-na-zelenodivo-v-plovdiv