Сцена / екран / ефир

Предаването „Алегро виваче“ на БНР навърши 25 години!

Предаването „Алегро виваче“ на БНР навърши 25 години!
На снимката: Росица Кавалджиева (ляво), Ирена Гъделева, Лия Петрова, Татяна Иванова, Лили Богданова


„Алегро виваче“ - предаването за класическа музика на Българското национално радио, празнува 25 години в ефира на програма „Хоризонт“.
Екипът, Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова и Росица Кавалджиева, запознава слушателите с музикалното творчество на български и световни композитори, като съчетава красотата на творбите с най-интересните и актуални новини от света на музиката. Интересът към предаването „Алегро виваче“ е традиционно голям, както от страна на професионалните музиканти, така и от слушателите-меломани.

„Стремим се да поднасяме темите на достъпен език. Ако нещо важно и съществено се случва в музикалния свят, то непременно присъства и в „Алегро виваче“ чрез репортажи и ексклузивни интервюта. Позитивният тон е отличителна черта на предаването“
, споделя Ирена Гъделева.

Първото издание на „Алегро виваче“ е на 6 януари 1990 година, с водещ Людмила Спасова. Сегашният облик на предаването е изграден през годините и от други две водещи – Олга Камбурова и Румяна Карадимчева, с участието на редактора Лили Николова. Още през първите години в ефир Красимира Йорданова започва да подготвя рубриката „Помните ли…“, която повече от 20 години продължава да ни запознава с личностите от музикалното ни минало.

„Поддържането на темпо Allegro vivace (живо, бързо) в ефира е резултат от нашия голям ентусиазъм, всеотдайност и любов към музиката и Радиото. „Алегро виваче“ ни дава невероятния шанс да се срещаме с невероятни артисти. Щастливи сме, че сме част от 80-годишната история на Българското национално радио – Властелинът на ефира“, признава Ирена Гъделева.

Сегашният екип е преминал през всички етапи на школата, наречена „Алегро виваче“ – от 2007 година до днес водеща е Ирена Гъделева, която започва като репортер през 1994-та, после е редактор. Татяна Иванова – сега постоянен редактор, репортер и втори водещ, идва в екипа през 1997-ма, също като репортер и редактор. Репортер и редактор от 1999 година е и Росица Кавалджиева. „Алегро виваче“ си сътрудничи с кореспонденти във Виена, Париж, Бон, Тел Авив. Настоящият екип на "Алегро виваче" е носител на наградите "Осмата муза" 2007, "Сирак Скитник" 2009, "Кристална лира" 2013 и е обявен за почетен член на Софийската филхармония през 2010 година.

От 1991 година се провеждат ежегодни допитвания за българския „Музикант на годината“. Наградите се възприемат от музикантите като символ на престиж и признание от страна на публиката. Носителите на приза всяка година получават уникална статуетка, връчвана на специална церемония, наред с още награди в няколко други категории.

„Алегро виваче“ отпразнува своя първи юбилей с концерт в Първо студио на БНР. В него специално участие взеха младата цигуларка Лия Петрова, възпитаничка на  Берлинската консерватория и Лили Богданова, студентка в Националната музикална академия – София.


Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
18.01.2015 г. 16:44
Посетено:
1328
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20663-predavaneto-alegro-vivache-na-bnr-navarshi-25-godini