Сцена / екран / ефир

Премиера на "Часът на Ной" - документален филм за художника Енчо Пиронков

19 януари, понеделник, 22:00 часа, БНТ 2

Премиера на "Часът на Ной" - документален филм за художника Енчо Пиронков


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Часът на Ной" - документален филм за художника Енчо Пиронков

19 януари, понеделник, 22:00 часа, БНТ 2

Продукция на БНТ - СТФ "Екран" - БНТ 2
Сценаристи - Юрий Дачев и Вида Пиронкова
Режисьор - Димитър Шарков
Оператор - Александър Радоев

Този понеделник, 19 януари от 22:00 часа БНТ 2 ще излъчи документалния филм за големия български художник Енчо Пиронков. Зрителите ще си припомнят избрани моменти от живота на видния наш творец, видени през очите на негови близки и приятели.

Дъщерята на художника Вида Пиронкова ще разкрие спомени от детството си в Ламартиновата къща в Стария град на Пловдив, която е била и ателие на художника. В откровено интервю съпругата на твореца – Катя Пиронкова, ще разкаже за тъмните и светли периоди в творчеството му и за живота им в къщата в Пловдив, която е била средище на тогавашните интелектуалци.

Във филма са заснети интервюта с изкуствоведа Красимир Линков, директор на Пловдивската градска художествена галерия, който разказва за първите международни успехи на автора в Австрия, Испания, Дания, Мексико и за постоянната експозиция в Стария град. Професор Аксиния Джурова представя и разказва златния период на цялата пловдивската талантлива група, която създава емблематично изкуство през 60-те години на миналия век.


Енчо Пиронков е един от художниците от така наречената „Пловдивска школа от 1960-те“, наред с Георги Божилов, Димитър Киров, Йоан Левиев, Колю Витковски и Христо Стефанов. Творбите му са наситени с богатство на багрите, лиризъм и емоционалност. Художникът работи и в областта на приложното монументално изкуство - мозайки, фрески, стъклописи, дървена и метална пластика и сценичната декорация — негово дело са декорите за филма „Сватбите на Йоан Асен“.




Автор:
БНТ
Публикация:
16.01.2015 г. 20:39
Посетено:
2263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20660-premiera-na-chasat-na-noy-dokumentalen-film-za-hudozhnika-encho-pironkov