Сцена / екран / ефир

Щастлива Нова година с януарската програма на Държавна опера Русе!

Музикалната седмица от 11 до 16 януари с Йохан Щраус-син, Йоханес Брамс, Теодосий Спасов и В. А. Моцарт

Щастлива Нова година с януарската програма на Държавна опера Русе!


◊ ПРОГРАМАТА

Новогодишен гала концерт в Русенската опера на 11 януари

Празнична Новогодишна гала вечер на 11 януари от 19.00 часа в Доходното здание открива наситената със специални събития януарска програма на Държавна опера Русе. Традиционният новогодишен концерт тази година ще предложи творби на Йохан Щраус и Йоханес Брамс - в духа на Виена. В програмата на концерта са включени увертюра от оперетата „Прилепът”, любимите валсове „На хубавия син Дунав”, „Кайзер валс”, „Рози от юг”, „Пролетни гласове”, популярните полки  „Пицикато”, „Без грижи”, „Гръм и мълнии”, унгарска полка Eljen a Magyar, „Радецки марш” на Йохан Щраус, Унгарски танци 5 и 6 на Брамс. Най-известната оперета на Йохан Щраус “Прилепът”, след зашеметяващата премиера през 1874 г., не слиза от сцените на музикалните театри по света вече 140 години. „Прилепът” впрочем е единствената оперета, която влиза в репертоара на Виенската опера и присъства в него неотменно и днес. В празничната вечер ариите на Арабела, на Розалинда, на княз Орловски, дуетът с часовника ще прозвучат в изпълнение на солистите на Държавна опера Русе Мария Цветкова, Теодора Чукурска, Даниела Караиванова, Андреана Николова, Елена Баръмова и Николай Моцов.

На диригентския пулт ще застане младият виенски възпитаник – русенецът Димитър Косев.


Концерт на Теодосий Спасов и Русенска филхармония на 12 януари

Музикалните идеи, които Теодосий Спасов ражда, са все по-оригинални и невероятни. Неговата чудна и бясна страст да смесва джаз и класика го събира с музиканти от различни жанрове, но от една "кръвна група" с неговата.

На 12 януари от 19:00 в Зала „Филхармония“ Теодосий Спасов, под диригентството на Владимир Бошнаков, ще представи своята музика заедно с оркестъра на Русенска филхармония. Същата програма беше изпълнена с успех заедно с Кралския филхармоничен оркестър преди два месеца и в Лондон.

Теодосий Спасов е завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалностите ръководство на народни състави и инструментален факултет. Когато неотдавна му връчиха почетното звание "доктор хонорис кауза" на Академията, той призна, че именно в града под тепетата през 80-те създава първата музика, която по-късно се харесва в цяла България.

Той разработва свой собствен, уникален стил на свирене, който е необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз и класическа музика. През 1995 г. списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "най-доброто от Изтока" е отбелязано кратко и ясно: "Спасов създава нов музикален жанр."

Освен пиесите, специално създадени за изпълнение със симфоничен оркестър, Теодосий Спасов ще представи и филмова музика, която той композира за филмите "Граница", "Гори, гори, огънче", "Пазачът на мъртвите", "Следвай ме"...


Моцарт в Русенската опера


Вълнуващите срещи с австрийската класика продължават със спектакъла на операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт на 14 януари от 19.00 часа и музикално-театралния спектакъл „Моцарт и Салиери” на 16 януари от 19.00 часа на сцената на Русенската опера

Ина Кънчева на русенска сцена в ролята на Сузана в спектакъла на операта „Сватбата на Фигаро” от В. А. Моцарт

На 14 януари от 19.00 часа Русенската опера ще представи операта „Сватбата на Фигаро” от Моцарт. За всички, които очакват да се насладят на непреходната жизнерадостна музика на Моцарт, шедьовърът на гения се завръща със специалното участие на сопраното Ина Кънчева в ролята на Сузана и на великолепните солисти на Държавна опера Русе Пламен Бейков, Мария Цветкова, Момчил Миланов, Даниела Караивановаа, Андреана Николова, Калоян Христов, Николай Моцов и др. Участват хор и оркестър на Държавна опера Русе.

Два часа забавление в залата на Операта със спектакъла на „Сватбата на Фигаро”, в който  героят на Бомарше Фигаро ще разплете изпълнените с изненадващи интриги любовни истории и ще доведе комичните ситуации до щастлив финал.

Постановката е на швейцарския режисьор Джан Джаноти, сценография Борис Стойнов, костюми Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор Стелияна Димитрова. Диригент Доменико Соренти.


Музикално-театралният спектакъл „Моцарт и Салиери” на 16 януари


На 16 януари от 19.00 часа на сцената на Русенската опера предстои среща от близо с живота и творчеството на „чудото” Моцарт. Русенската публика отново ще има възможността да съпреживее комични и драматични моменти от биографията на гениалния композитор, да се докосне до космическото звучене на неговата музика, да се наслади на изкуството на изключителния актьорски и певчески състав. Един неповторим спектакъл с участието на Калин Врачански и Асен Блатечки в ролите на Моцарт и Салиери, Симона Кодева в ролята на Констанца, Марияна Панова – Алойзия, а солистката на Русенската опера Даниела Караиванова ще видим за първи път в ролята на Катарина Кавалиери. Младите таланти на „Малък градски театър” Владимир Зомбори и Христо Пъдев ще бъдат в ролите на коментаторите, както и на различни исторически и измислени персонажи от сценария на спектакъла. Участват хор „Дунавски звуци” с хормайстор Стелияна Димитрова и оркестър на Държавна опера Русе с концертмайстор Емил Шейтанов под диригентството на Владимир Бошнаков. Режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева.

Припомняме, че спектакълът „Моцарт и Салиери” бе създаден по идея на оперната прима Христина Ангелакова (артистичен директор на ММФ „Моцартови празници”) и концепция на диригента Иван Ангелов за десетото юбилейно издание на Музикалния фестивал „Моцартови празници” в Правец. Триумфалната премиера бе на 15 август на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт с участието на Русенската опера и бе оценена от публиката и специалистите като едно от най-ярките събития на фестивала. 


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
08.01.2015 г. 14:35
Посетено:
1296
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20616-shtastliva-nova-godina-s-yanuarskata-programa-na-darzhavna-opera-ruse