Сцена / екран / ефир

Премиера на спектакъла „Червената планета”

Спектакъл по текст на Георги Тенев, режисьор Ани Васева

Премиера на спектакъла „Червената планета”


◊ СЪБИТИЕТО

На 10.1.2015 от 19:00 часа в Театрална работилница „Сфумато” ще се състои премиерата на спектакъла „Червената планета”

Спектакълът е по текст на Георги Тенев и под режисурата на Ани Васева. Участват актьорите Юлияна Сайска, Леонид Йовчев, Галя Костадинова и Деница Даринова.

Следващото представление е на 17 януари.


◊ ЧЕРВЕНАТА ПЛАНЕТА

Коя е Червената планета - тази, която предполагаме, или съвсем друга, чисто нова? Дали това не е мястото, в което времената и пространствата започват да се застъпват, където се проявяват необясними ефекти, сривове в поведението, където плътта на реалността започва да се огъва и протърква? "Не може да се субсидира с доверие за реалност едно битие, което само не полага усилия да бъде реално." Там, където завършва научната фантастика, започва "Червената планета" - далеч отвъд рамките на жанра, в плюшения мрак на потайния космос.

Екипажът на еднопосочния научно-мисионерски полет „Утопия“ достига до ръба на Галактиката. Там се натъква на кораб-капсула, който дрейфува безпилотно. Изглежда, че двата космически съда са с произход от една и съща, хуманоидна цивилизация, но излизат от различни точки на времепространството. На борда на кораба-капсула няма оцелели. За сметка на това, роботът пази огромно количество информация. Тя е разказ за събитията на Земята и в Слънчевата система, случили се преди или след началото на мисията на „Утопия“. Проследен е финалът на соларната еволюция и превръщането на Слънцето в червен гигант, който абсорбира планетите около себе си. Срещата между двата кораба предизвиква срив във времепространствената тъкан, тъй като единият идва от бъдещето на другия. И оттук нататък всички събития се развиват в абсолютно непредвидима посока.
   
В същото време се развива и успоредното, земното действие. Киноиндустрията се намира в глобална продуктова криза. Критично ограничен става ресурсът на снимачни площадки, заради ефектите на глобалното затопляне, спада на осветеността в земната атмосфера, демографските сътресения, войните. Филмовата индустрия търси евтини и подходящи локации за нови научно-фантастични продукции, както и евтина жива маса за масовки и статисти. Един режисьор подготвя нова площадка за реализация на 13-ия епизод на „Звездни войни“ и започва снимки.

Текст Георги Тенев

Режисьор: Ани Васева
Художник: Георги Шаров
Автор на музиката и звуковия дизайн: Константин Марков (SOUNDREAKTOR)

В ролите:
Режисьорът: Юлияна Сайска
39G, научен сътрудник: Леонид Йовчев
КОМ, командир на полета: Галя Костадинова
Роботът: Деница Даринова

Спектакълът е съвместен проект на СФУМАТО, МЕТЕОР и Мрежа за социални каузи, осъществен е с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Р България.


Автор:
Михаела Люцканова
Публикация:
07.01.2015 г. 12:05
Етикети:
Посетено:
1590
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20612-premiera-na-spektakala-chervenata-planeta