Сцена / екран / ефир

“Холстомер. Историята на един кон” по Лев Толстой

Съвместна инициатива на Университетски театър, НБУ и Студио 3133

“Холстомер. Историята на един кон” по Лев Толстой


◊ СЪБИТИЕТО

“Холстомер. Историята на един кон” по Лев Толстой
Съвместна инициатива на Университетски театър, НБУ и Студио 3133

22.12.2014 г. (понеделник) от 18:30 часа на сцената на Университетски театър

В навечерието на коледните празници ще бъде представена авторска и актуална интерпретация на класическия текста на Лев Толстой. Съвременен прочит на руския автор, пресъздаден в проект, който създава спектакъл от и за един артист.

Представление, което кореспондира със съвременните проблеми като: отношението към собствеността; малокултурието; духовното оскотяване; агресията и бруталните човешки отношения на зараждащите се „нови класи“.

Екип на спектакъла:

Артист: Веселин Мезеклиев
Композитор: Георги Попов
Костюми: Свила Величкова


◊ ПОВЕЧЕ

Спектакълът: Майсторското боравене с текста в моноспектакъла по „Холостомер” позволява чрез умели актьорски превъплъщения на герои-животни и герои-хора да се постигне максимално доближаване до дълбокото внушение на автора. Спектакълът дава възможност на младата аудитория да се запознае с един от високите образци на световната литературна класика и да открие съвременното му звучене. Изразните му средства са поместени в онази равнина, в която изпъкват ясно бруталните отношения между живи същества описани в старата повест и чувства, съпреживявани и днес с примес от горчиви предчувствия за бъдещето.

Артистът: Актьорът Веселин Мезеклиев е един от основните двигатели на емблематичните за 90-те години на 20. век спектакли „ДЗЪН“ и „БИТ“. Екипът на тези спектакли е и основател на програма Театър в НБУ. През различни периоди на  изтеклите повече от 20 години, Веселин Мезеклиев е бил хоноруван преподавател в програмата. През целия този период, независимо дали в държавен театър или актьор на свободна практика, Веселин Мезеклиев не напуска полето на театралната алтернатива - като форма и като език. С гостуването на неговия спектакъл на сцената на Университетски театър  следваме тенденцията за превръщане на театъра ни в място за срещи на поколения и стилове. Това, което не можете да видите на конвенционалната сцена, може да бъде видяно на сцената на Университетски театър на НБУ, защото той е място на непропуснатите шансове за развитие на театралния език и театралната комуникация.


Спектакълът е осъществен със съдействието на Министерство на културата.



Автор:
НБУ
Публикация:
17.12.2014 г. 13:35
Етикети:
Посетено:
2430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20574-holstomer-istoriyata-na-edin-kon-po-lev-tolstoy