Сцена / екран / ефир

Премиера на спектакъла "В търсене на изгубеното щастие" по Ф. Г. Лорка

12 декември 2014 г. 19:00 ч. ТР "Сфумато"

Премиера на спектакъла "В търсене на изгубеното щастие" по Ф. Г. Лорка


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на спектакъла "В търсене на изгубеното щастие"
по текстове на Федерико Гарсия Лорка

Постановка: Николай Младенов
Хореография: Петя Попова
Сценична среда и костюми: Маргарита Данчева и Моника Иванова

Участват:
Анна-Мария Николаева, Деница Дончева, Ива Лапатова, Моника Каранедева, Росен Митров, Симона Тодорова, Янита Кирова, Ясен Попов, Яцек Янков

Премиера на 12 декември 2014 г., 19:00 ч., ТР "Сфумато", зала Underground


◊ РЕЖИСЬОРЪТ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„В търсене на изгубеното щастие” ще бъде театрален спектакъл по трилогията на Федерико Гарсия Лорка „Домът на Бернарда Алба”, „Кървава сватба” и „Йерма”. Основната тема е непрестанния копнеж по търсенето на абсолютно щастие и личностна реализация за да могат персонажите да се впишат в модела приет за свой, поставен от канона на малката общност. Невъзможността от постигане на тази им цел води до крайни вътрешни терзания и необратими последствия. Образите, включени в бъдещия спектакъл са на Адела, Мартирио, Жената на Леонардо, Невестата, Леонардо, Женихът и Йерма обединени около събирателния образ на Понсиа, Слугинята и Стариците, които в този вариант се явяват в качеството си на най-добрата приятелка, съветница и изповедница – двигател на сценичното действие. Тези персонажи от трилогията на Лорка, като че ли най-болезнено приемат, или по-точно не приемат липсата на абсолютно щастие, те като че ли са непримирими пред правенето на какъвто и да е компромис със собствените си емоции, настроения и копнежи. За тях неудовлетворението от непостигането на идеалния модел се е превърнало в константа. Те като че ли живеят в един паралелен свят – Кой е реалният, обаче? – ще бъде един от въпросите, на които ще търси отговор спектакъла. Всичко това ме провокира да ги обединя в общ драматургичен текст, за чиято основа ще използвам екстракти от най-крайните моменти  от сцените на отделните пиеси. Тези моменти, в които конфликтите са достигнали до най-високата си точка, до момента в който кръвта им кипва и те не са в състояние да намерят полезен ход, освен да излеят окървавените си сърцата.

Спектакълът се явява своеобразна равносметка на предишните три самостоятелни проекта по трилогията. Отново в партньорство с хореографа Петя Попова,  жанровите ни търсения са в намирането на обединяващ език между  драматичния и танцовия театър. Намирането на разнородни изразни средства има за цел да надскочи конвенционалния битово – достоверен психологически театър, като създаде синтетичен език и вкара „театъра в театъра”, подвеждайки зрителя в свят, който категорично се разграничава  от реалистичното отразяване на действителността. Отново в търсене на онази условност на средата, която може да ни подведе в объркания свят на персонажите, свят породен от съновидението на сюрреализма, свят пълен с непреодолими обрати, водещ до невъзможни решения, свят равностоен на трагедиен романс, свят в който единственото спасение като че ли е в лоното на смъртта, мястото където могат да получат успокоение за това, че не са се предали.

Николай Младенов


 

 


Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
11.12.2014 г. 14:41
Етикети:
Посетено:
1475
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20534-premiera-na-spektakala-v-tarsene-na-izgubenoto-shtastie-po-f-g-lorka