Сцена / екран / ефир

Прожекция на документалния филм „Glass Made“

В рамките на Биенале на стъклото Brilliant от Design

Прожекция на документалния филм „Glass Made“


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 декември 2014 г. непосредствено след лекцията на Петър Нови от 16:30 ч. в Чешки културен център, ул. "Г. С. Раковски" 100, ще бъде представен филмът „Glass Made“. Филмът ще се прожектира в рамките на Биенале на стъклото: Brilliant от Design.

Документалният филм показва стажа по стъкло на студентите от департамент „Изящни изкуства“ на НБУ в Чехия през 2014 г. под ръководството на доц. д-р Константин Вълчев. Филмът е с продължителност 27 минути. Проектът е реализиран с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет и със съдействието на Факултет за базово образование, Бакалавърски факултет, APPLE Лаборатория на НБУ, Музей на НБУ и Галерия УниАрт, звукозаписно студио на НБУ.

Музика: д-р Стела Атанасова
Оператор: Петър Петров
Монтаж: Косьо Хаджигенчев и Петър Петров
Сценарист: Косьо Хаджигенчев


Лекция на Петър Нови

Коментирано разглеждане на изложбата „Brilliant by Design“ и лекция е подготвил д-р Петър Нови - главен куратор, завеждащ отдела за стъкло и библиотеката на Музея за стъкло и бижутерия в Яблонец над Нисоу. Мероприятието е предназначено за студенти по стъкло и дизайн.

Петър Нови е историк, главен куратор на Музея за стъкло и бижутерия, автор на редица публикации, статии и лекции в областта на историята и развитието на стъкларството и бижутерията, завеждащ секцията „История на стъклото“ на Чешкото стъкларско общество, член на Академията на чешкия дизайн, външен лектор по история на стъклото и бижутерията в Техническия университет в Либерец.

Ексклузивна изложба от избрани експонати на най-добрите чешки дизайнери пристига в България в рамките на тазгодишното Биенале на стъклото. Проектът е иницииран от Чешките центрове, пътува из цяла Европа и представя известните в цял свят чешко стъкло и порцелан, и дългогодишната традиция на производство, допринесла за високото качество и художествената съвършеност на тези продукти в наши дни. Биеналето се провежда в гр. София в периода 6 ноември – 31 декември.Автор: НБУ
09.12.2014 г. 18:09
Посетено: 979
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20524-prozhektsiya-na-dokumentalniya-film-glass-made