Сцена / екран / ефир

Музикално-театралният спектакъл „Моцарт и Салиери” - една нетрадиционна среща с класическата музика

Калин Врачански и Асен Блатечки в ролите на Моцарт и Салиери

Музикално-театралният спектакъл „Моцарт и Салиери” - една нетрадиционна среща с класическата музика


◊ СЪБИТИЕТО

Дългоочакваният музикално-театрален спектакъл „Моцарт и Салиери”, чиято премиера се състоя с изключителен успех на юбилейното десето издание на музикалния фестивал „Моцартови празници” в Правец ще бъде представен на сцената на Русенската опера на 8 декември и на 16 януари. 

Спектакълът е съвместна продукция на фестивала и на Държавна опера-Русе. Основен вдъхновител е артистичният директор на „Моцартовите празници” оперната прима Христина Ангелакова,а диригентът Иван Ангелов е автор на цялостната концепция на спектакъла. Режисьор на постановката е Бина Харалампиева, която за втори път в своята богата творческа биография се среща с Моцарт (под нейната режисура е операта „Дон Жуан” на сцената на Софийската опера). За ролята на Моцарт бе привлечен Калин Врачански, а ролята на Салиери се изпълнява от Асен Блатечки. Двамата актьори възхитиха публиката със своите ярки сценични превъплъщения. В ролята на Констанца блесна сопраното Симона Кодева, която освен с изумителните си вокални качества, впечатли със своята убедителна актьорска игра. В ролята на Катарина Кавалиери се представи брилянтното коларотурно сопрано Диана Василева, а сопраното Мариана Панова майсторски пресъздаде образа на съблазнителната Алойзия. Свежото и чаровно присъствие на актьорите Владимир Зомбори и Христо Пъдев предизвика бурните овации на зрителите. В спектакъла на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт участваха още хор „Дунавски звуци” и оркестър на Държавна опера Русе под диригентството на Иван Ангелов. Същият артистичен състав русенци ще могат да аплодират през декември и януари. На диригентския пулт ще застане Владимир Бошнаков.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Безспорен е изключителният успех на филма “Амадеус “ на Милош Форман, който навсякъде по света изигра огромна роля за популяризирането на музиката на Моцарт и повлия положително в отношението на широката публика към класическата музика. Творческият екип на „Моцарт и Салиери” залага на един атрактивен музикално-театрален спектакъл с оригинална музика на Моцарт и Салиери. Целта е по този начин да се привлече вниманието на още по-голям брой зрители към класическата музика, използвайки силното въздействие на “мита Моцарт“.

Музикално-театралният спектакъл „Моцарт и Салиери” се базира на идеята и драматургичния текст на една от четирите „Малки трагедии” на А. Пушкин „Моцарт и Салиери”. Драматургичната сила на темата за конфликта между посредствеността и гения е дала основа на различни литературни произведения и е била преразказвана в различни форми и жанрове, както е например пиесата “Амадеус“ на Питер Шафер и респективно - филмът “Амадеус“ на Милош Форман.

Спектакълът е изграден в стила на моцартовия “Зингшпил“ т.е. немските опери на Моцарт - “Отвличане от Сарая“, “ Вълшебната флейта“ и др. с говорим текст и музикални номера, а не като италианските му опери, където текстът е певчески речитатив със съпровод на чембало. Музиката е от различни оркестрови произведения на Моцарт. Музикалните фрагменти – ариите, дуетите и ансамблите са от различни части на симфонии, клавирни, цигулкови концерти, ноктюрни, превърнати в певчески номера, с текст, специално написан според драматургията на спектакъла и мелодична линия, придържайки се строго към моцартовия оригинал. В спектакъла е включена и една оригинална ария от Салиери. Времетраенето на спектакъла е около два часа.

Сюжетът разказва различни моменти от пребиваването на Моцарт във Виена през последните десет години от неговия живот (1781-1791), придържайки се относително към историческите факти. Отделено е специално внимание на конфликта, който се е породил в двора на Кайзер Йосиф II с появата на Моцарт във Виена и по-специално - с придворния композитор Антонио Салиери.

Повечето от действащите лица са автентични – Моцарт, съпругата му Констанца, нейната сестра Алойзия, Салиери, Кайзер Йосиф II, Катарина Кавалиери, ученикът и приятел на Моцарт - Ксавер Зюсмайр, който завършва Реквиема... но също така има и не-автентични персонажи, като директора на операта и съветникът на Кайзера.

Важна роля в драмата играят двамата коментатори (както е функцията на хора в старинния гръцки театър), които не само коментират действието, те са и представители на общественото мнение, но в определени моменти с маски се въплъщават в различни персонажи. Хорът участва епизодично в няколко музикални фрагменти.

В спектакъла е цитиран цялостният текст на пушкиновата трагедия “Моцарт и Салиери“, включени са и цитати от “Амадеус“ на П. Шафер
.
Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
05.12.2014 г. 15:49
Посетено: 1131
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20483-muzikalno-teatralniyat-spektakal-motsart-i-salieri-edna-netraditsionna-sreshta-s-klasicheskata-muzika