Сцена / екран / ефир

"Голямото Коледно приключение..." във Варна

Детска Коледа 2014 - от 12 до 23 декември

"Голямото Коледно приключение..." във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

„Голямото Коледно приключение на...”  от Магда Борисова, постановка и музикална среда Стоян Радев Ге. К., сценография и костюми Даниела Николчова, фотография и дизайн на плаката Симеон Лютаков, е дългоочакваният коледен подарък на Варненския драматичен театър за най-малките зрители. Участват възпитаниците на „Студио Театър” Недялко Стефанов и Георги Няголов, както и актьорите от Варненския драматичен театър Стефан Додуров, Петя Янкова, Нено Койнарски, Теодор Папазов, Николай Кенаров, Гергана Арнаудова, Ина Добрева и Пламен Димитров.

По традиция, театралният подарък ще бъде поднесен с много лакомства и какви ли не други изненади, най-напред на предпремиерата на 12 декември и на премиерата на 15 декември, Сцена Филиал, 18 часа.

След това празникът ще се случва всеки ден до 23 декември в различни часове, съгласно уговорката със спонсорите и детските учебни заведения. Идеята, както и в предишни години, остава все същата - колкото може повече деца от Варна и областта да почувстват магията на театралното изкуство и на Коледа.


◊ АВТОРКАТА

За да го има „Голямото Коледно приключение...” виновница е младата авторка Магда Борисова. Родена през 1978 г. във Велико Търново, тя завършва с отличие биологична паралелка в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”. Става магистър по право и защитава следдипломна квалификация по криминология в СУ. Започва работа като юрисконсулт в Община Елена. Три години е заместник-кмет на Община Златарица, където е и председател на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. От 2008 г. е общински съветник при Община Елена. През 2011 е избрана за заместник председател на Общински съвет Елена.

Колкото и да е чудно, освен за тази сериозна обществена дейност, на Магда Борисова й остава време да пише. Нещо повече. Тя вече има впечатляващо творчество с 6 пиеси за деца и 3 за възрастни, току-що е предала пиеса за конкурс на Театър „София”, сега работи над нова куклена пиеса. Всъщност любовта към писането започва с хайку и разкази още в ученическите й години. Оттогава печата в местни, национални и международни списания и вестници. През 2011 г. издава две новели в електронен вариант - „Брилянтна игра” и ”Хрониките на един апокалипсис”.

Носител на много отличия, младата авторка спечелва през 2011 г. и конкурса за детска пиеса на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" Варна с пиесата "Сън", която предстои да бъде поставена през следващия театрален сезон. През 2013 г. пиесата й „Голямото Коледно приключение на Боцко” е номинирана на международния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” в Ямбол. 

* * * 

- Може ли голямо Коледно приключение да се побере в едно изречение, Магда?

- Да, може. Това е пиеса за приятелството, за мечтите и колко е важно сам да повярваш в себе си.

- Кога и как пишеш пиесите си?

- Пиша предимно вечер. Някои неща ги пиша на компютър директно, други, както беше с „Голямото Коледно приключение на... " ги пиша първо на хартия. Тази пиеса написах, буквално за 4 дни, върху едни много специални светлосини листи, после я преписах на компютър.

- Как идват идеите за пиеси? Какво те вдъхновява?

- Идеите – те просто идват. Не винаги, когато ми трябват. Случва се музата да я няма дни наред. Различни неща ме вдъхновяват - понякога това е един куфар, друг път плюшено мече, дочут разговор, червен балон. Неща, които всеки вижда, но творецът намира в тях по-дълбок смисъл. Творческият процес е необясним.

- Ти май си от хората, които обичат да обичат, т.е. да правят нещата с любов...

- Само когато обичаш това, което правиш, ти се получава. И всеки трябва да намери какво обича!

- Какво пожелаваш на децата и техните родители за Коледа?

- Пожелавам им на първо място да са живи и здрави, да прекарат една вълшебна Коледа – заедно! Да вярват в доброто, да правят добро, за да бъдат добри! Защото чудесата ги правят добрите хора.


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.12.2014 г. 17:04
Посетено:
1137
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20478-golyamoto-koledno-priklyuchenie-vav-varna