Сцена / екран / ефир

Университетски театър на НБУ отваря врати в подкрепа на хората с увреждания

Вдигни очи! Подай ръка! Сбъдни мечта! Дай смисъл на живот!

Университетски театър на НБУ отваря врати в подкрепа на хората с увреждания


◊ СЪБИТИЕТО

На 3 декември сцената на Университетски театър на Нов български университет отваря врати в подкрепа на хората с увреждания.


Програмата включва ПРЕМИЕРА на „Три и половина“ по Дарио Фо и Франка Раме. В спектакъла участват актьори с трайни физически увреждания, назначени на щат към Университетски театър по програма на МТСП.

Спектакълът е част от инициативата на УТ на НБУ „Открий театъра - вход достъпен за хора с различни възможности“, която изгражда репертоар от представления с участието на артисти с трайни физически увреждания.

Ще бъде представена и кампанията „Избери, за да помогнеш“ за набиране на средства за проект „Моят живот“; Презентация на  изобретението на Георги Чипов - Smart Hand (умна ръка) - протеза за ръка; Презентация на продукта Артезис – своеобразна татуировка за протези; Презентация на Център по когнитивна наука, НБУ  и Фондация „АСИСТ – помагащи технологии“.


◊ ПРОГРАМАТА

. 16:30 ч.  Пресконференция (фоайе 2-ри Корпус)

. 17:00 ч.  Представяне на кампанията "Избери, за да помогнеш", за набиране на средства за проект "Моят живот".
Проект "Моят живот" на Университетски театър на Нов български университет - в подкрепа на Дарителска  кампания "Избери, за да помогнеш" на Райфайзен Банк.
Доцент Възкресия Вихърова ще реализира  документален театрален спектакъл „Моят живот“ по автобиографичната книга „Моят живот“ на Анжела Пенчева - актриса с трайно физическо увреждане – детска церебрална парализа.
Със специалното участие на Анжела Пенчева.
Основна цел на проекта „Толерантност и респект към всяко човешко същество“

. 17:10 ч.  Презентация на  изобретението на Георги Чипов - Smart Hand (умна ръка) - протеза за ръка.
Смарт Ханд е протеза за ръка, която се управлява от био сигнали. Алгоритъмът позволява на пациента да управлява протезата както истинска ръка. Също така е имплементирана обратна връзка – пациентът може да усеща, когато докосва нещо. Смарт Ханд е разработен така, че технологията да бъде достъпна за развиващите се страни и страните от третия свят. Това ще помогне на много хора да живеят самостоятелно, да работят, да учат или просто да се наслаждават на живота.
Има работещ прототип.
Целта е да се помогне на милиони хора да се върнат към нормален начин на живот.

. 17:30 ч.  Презентация на продукта Артезис – своеобразна татуировка за протези  на „Артезис“ ООД
„Артезис“ правят протезите красиви, за да не бъдат крити. Артезис е нещо като татуировка, но по-добро. Може да се сменя за секунди. Дизайнът на всеки Артезис съответства на стила на живот на човека, за когото е направен и за средата в която го носи. Така протезата може да изглежда елегантна, спортна, сладка, агресивна, непринудена и т.н., правейки човека, който го носи по-красив и по уверен. Проектът е насочен към хора с липсващ долен крайник, които искат да направят протезата си с дизайн вдъхновен изцяло от техния начин на живот. В момента се правят фотосесии и съвсем скоро продуктът ще започне да се предлага официално.

. 17:40 ч.  Презентация на Център по когнитивна наука, НБУ и Фондация “АСИСТ – помагащи технологии”
Фондация “АСИСТ – помагащи технологии” е насочена към подпомагане на хора със сериозни двигателни увреждания, които затрудняват или правят невъзможна комуникацията, общуването и самоизявата. В същото време голяма част от тях имат запазени когнитивни способности, значително надхвърлящи възможностите им за комуникация.
Развитието на съвременната наука е довело да създаването на помагащи технологии за комуникация чрез поглед, които дават възможност за писане, рисуване, използване на интернет продукти само с помощта на очите. Целта е да се популяризират възможностите на тези технологии за комуникация и достъп до информация и да се допринесе за тяхното разпространение в България. Така много хора с двигателни увреждания, които в момента са обречени на изолиран и пълен с ограничения живот, ще могат да реализират потенциала си в много по-голяма степен.

. 18:00 ч.  Кафе пауза

. 18:30 ч. "Три и половина" по Дарио Фо и Франка Раме  ПРЕМИЕРА
В спектакъла участват актьори с трайни физически увреждания, назначени на щат към Университетски театър, по програма на МТСП.
Спектакълът е част от инициативата на УТ на НБУ „Открий театъра - вход достъпен за хора с различни възможности“, която изгражда репертоар от представления, с участието на артисти с трайни физически увреждания.
Спектакълът ще приобщи публиката и ще я предизвика да се абстрахира от наличието на помощни средства  на сцената и чрез забавлението да приеме артистите с трайни физически увреждания като равноправни творци.

Въпреки различните инициативи, които се провеждат в нашата страна на всички нива, проблемът с интеграцията на хората с физически увреждания, продължава да е нерешен. Публиката, въпреки толерантността си, остава резервирана за рожденото право на всеки човек на творчески акт, що се касае до хората с увреждания и техните актьорски  превъплъщения.

Всички събития са на сцената на Университетски театър.


Има осигурен транспорт за представители на медиите!
Моля, потвърдете Вашето присъствие до 02.12.2014 на  02/8110566 или на slug_th@nbu.bgАвтор: Университетски театър НБУ
01.12.2014 г. 14:26
Посетено: 1140
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20445-universitetski-teatar-na-nbu-otvarya-vrati-v-podkrepa-na-horata-s-uvrezhdaniya