Сцена / екран / ефир

Клип за "Щастливо Габрово" достигна зрители на шест континента

Клипът е гледан над 9000 пъти в YouTube само 18 дни след премиерата си

Клип за "Щастливо Габрово" достигна зрители на шест континента


◊ ЩАСТЛИВО ГАБРОВО НА ШЕСТ КОНТИНЕНТА

Клип за Габрово, наречен „Happy Gabrovo“ („Щастливо Габрово“), достигна зрители на шест континента. Идеята за създаването му идва от песента “Happy” на Pharrell Williams, която вдъхнови появата в цял свят на хиляди нейни версии от различни градове. Само 18 дни след онлайн премиерата му, клипът е гледан над 9000 пъти в YouTube, което го превръща и в един от най-гледаните клипове за Габрово. Може да видите клипа на следния линк.

Зрители от шест континента са гледали до момента клипа за Габрово. Сред най-екзотичните и отдалечени дестинации са Южна Африка, страната на изгряващото слънце Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия. Бразилия води по гледания в Южна Америка, но може би това не е случайно, тъй като президентът Дилма Русеф е с габровски корен. В Северна Америка „Щастливо Габрово“ е гледано най-много в САЩ, Мексико и Канада. Сред европейските страни, в които клипът има най-голямо разпространение, освен България, са Великобритания, Германия, Испания, Гърция, Франция, Италия и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СНИМАЧНИЯ ПРОЦЕС

Уникалното в клипа „Happy Gabrovo” („Щастливо Габрово“) е, че е създаден от професионален екип и включва участници от близо 20 художествени, танцови, театрални групи и спортни клубове в града. Това го превръща и в един от клиповете в цял свят с най-много участници – над 180.

Режисьор на клипа е Симеон Сокеров – автор на многократно награждаваната анимация „Пет пъти“, както и на фентъзи анимацията „Портали“. Сокеров е завършил анимационна режисура, а след това и кинорежисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Организатор на проекта е Момчил Цонев, който е и автор на една от най-популярните книги за миналото на града – „Имало едно време в Габрово“, както и на първата онлайн енциклопедия за Габрово, създадена по модела на Уикипедия – www.gabrovowiki.com.

Освен габровци, в снимките на клипа участват и туристи, гости на Габрово, от Нова Зеландия, Австралия, Англия и Украйна.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Happy Gabrovo” („Щастливо Габрово“) показва най-популярните места в града, както и най-атрактивните музеи и забележителности – АЕК „Етър“, Дома на хумора и сатирата, Националния музей на образованието, Интерактивния музей на индустрията.

Клипът е създаден по проект на сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово 2014. Партньор в популяризирането на проекта е информационният сайт www.gabrovodaily.info.

Автор:
Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово
Публикация:
01.12.2014 г. 14:20
Посетено:
1186
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20443-klip-za-shtastlivo-gabrovo-dostigna-zriteli-na-shest-kontinenta