Сцена / екран / ефир

Футбол и кино – две испански страсти в три поредни вечери

Институт Сервантес София представя кинопоредицата „Футболни истории“ - избрани съвременни пълнометражни филми на футболна тематика

Футбол и кино – две испански страсти в три поредни вечери


◊ СЪБИТИЕТО

Футбол и кино – две испански страсти в три поредни вечери

Специално за феновете на футбола, киното и испанския език! Испанските футболисти от ПФК „Левски“ Антонио Салас Кинта-Аниете и Мигел Бедоя ще раздават автографи на закриването на кинопоредицата „Футболни истории“

• Вторник, 2 декември, 18,30 ч. – „Футболни дни“

• Сряда, 3 декември, 18,30 ч. – „Засада“

• Четвъртък, 4 декември – 18,00 ч. Среща на феновете с Аниете и Мигел Бедоя; 18,30 ч.- „Мечтата на Иван“

Изложбена зала „Експо Баня Рока“, бул.“Мария Луиза“ 16

. Филмите са със субтитри на български език.
Вход свободен до запълване на залата.


◊ ПОВЕЧЕ

Институт Сервантес София представя на българската публика избрани съвременни пълнометражни филми на футболна тематика. За тяхното реализиране са ангажирани най-големите звезди на съвременна испанска кинематография. А за представянето им в София се ангажираха най-големите футболни звезди от екипа на ПФК „Левски“, а именно испанците Антонио Салас Кинта-Аниете и Мигел Бедоя. Те ще закрият кинопоредицата като се срещнат с феновете на футбола, киното и испанския език.

От 50-те години насам темата "Футбол" е неизменна част от испанското кино. Съперничеството между грандовете Реал Мадрид и ФК Барселона подклажда страстите на зараждащата се средна класа, която започва да живее в очакване на неделното дерби. Страстта е еднакво силна както на стадиона, така и пред радиоприемниците.

През годините киното отразява всички вълнения на и извън игрището – документалните черно-бели филми за големите звезди са класика, а днес всички жанрове на киното (най-вече късометражното) се вълнуват от тази толкова испанска страст, която достигна връхната си точка през 2010 г., когато Испания спечели световната титла в Южна Африка.

Комедията „Футболни дни“ е с леко черни краски и ни показва как футболът дава самочувствие на обикновения човек, как това всъщност е терапия за мъжете, макар и не винаги толкова успешна, колкото би им се искало. Този филм е за „най-вечното“ от всички дербита – това в нашия квартал; това, в което играят нашите мъже и нашите съседи. Филмите „Засада“ и „Мечтата на Иван“ (2011 г.) са разкази за футбола и мястото му в крехкия свят на най-съкровените вълнения на човека.

Тези филми показват футбола като една емоция, която съпровожда човека от най-ранно детство, променя живота му и го изпълва със страст.




Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
28.11.2014 г. 15:49
Посетено:
2045
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20420-futbol-i-kino-dve-ispanski-strasti-v-tri-poredni-vecheri