Сцена / екран / ефир

Първо независимо пространство за театър се открива на "Раковска"

Театрално сдружение "Реплика", носител на Голямата награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" за 2014 г. стъпва на театралната улица на София

Първо независимо пространство за театър се открива на "Раковска"


◊ СЪБИТИЕТО

Първо независимо пространство за театър се открива на "Раковска"

В ситуацията на критична липса на бюджетни средства за театралното изкуство, младите артисти избират свободата да създадат свое независимо пространство за откриване и изследване на нови театрални естетики, за осъществяване на представления, премиери, ателиета, лаборатории.

На 24 ноември от 14.00 ч.те обявяват старта на своя проект Програма „Студио „Реплика" осъществен в пространството и съвместно с I AM STUDIO - ул. „Раковска” 149.

Програмата ще се фокусира върху съвременни пиеси, документални, интердисциплинарни проекти, както и в откриването и даването на шанс за реализация на млади актьори, режисьори, сценографи, драматурзи. Пространство за млади, радикални артисти, които търсят нов театрален език.

А от 19.30 ч. на 24 ноември, понеделник, новото театрално пространство на „Раковска” 149 заживява своя живот с първото си представление за театралния сезон - спектакъла "Ние.бг" на режисьора Георг Жено, руския психотерапевт Елена Марго и актьорския колектив на Театър "Реплика".

Входът за всички представления, включени в програмата на проекта до края на 2014 година е свободен. Зрителите, които посетят представленията, биха могли, ако желаят, да подпомогнат проекта, на излизане да оставят възможната за тях сума.

Само за спектакъла „Заполярная правда” на 26 ноември са пуснати 40 броя благотворителни билети-покани с цена 30 лв., с цел, средствата да бъдат използвани за разработване на проекта. 20 от тях вече са продадени.


 
◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА "НИЕ.БГ"

В "Ние.бг" активна роля взимат не само "актьорите", но и публиката. Този процес е ръководен от двама актьори от нашата група. В това представление творческият и актьорски колектив кани публиката да изследва собствените си отношения с демокрацията и всичко свързано с България, което ги тревожи. Участници от публиката са изправени срещу въпроси, свързани с тяхното разбиране за демокрация и процесите, случващи се в България; как те преживяват всичко това в ежедневието си. Това е деликатен въпрос. Често води до силни конфликти на сцената и създава определени сътресения в културната среда. В общество, в което много чувствителни теми са потиснати и игнорирани, театърът заема важна и отговорна позиция. Той (Театърът) дава глас на хора от различни социални групи, особено на тези, които са маргинализирани и изхвърлени в периферията. В "Ние.бг" всъщност няма актьори, в смисъла на обичайното разбиране на тази дума. Няма рецитиране или припомняне на текст, нито претенция за копиране или пресъздаване на реалността. "Ние.бг" създава пространство за участниците си, където те могат да артикулират свои чувства, останали неизказани или неизследвани. Точно пред очите ни обикновени хора се превръщат в зрители, актьори, режисьори и всичко това едновременно. В програмата на този ден зрителите ще имат възможност да разгледат фото - изложба и да видят документален филм за този проект.


◊ ПРОГРАМАТА ПРЕЗ СЕЗОН 2014/2015

През сезон 2014/2015 г. в програмата "Студио Реплика” ще бъдат представени редица премиери:

- "Фитнес" - вербатим представление за живота на хигиенист във фитнес център в София; проект на Ирина Андреева и Тони Карабашев

- "Престъпление и наказание" - 7 дневен маратон от представления по романа на Фьодор Достоевский, реж. Георг Жено, с участието на актьорския колектив на Театър "Реплика"

- "Атлас София" - документално представление за съвременните паметници в София, реж. Михал Кмечик (Полша), с участието на актьорския колектив на Театър "Реплика"

- "До теб" - документално представление за домашното насилие в България, реж. Маргарита Мачева, с участието на актьорския колектив на Театър "Реплика"

- "Георги Марков" - документално представление за Георги Марков, реж. Благой Бойчев, с участието на актьорския колектив на Театър "Реплика"

- "Да купиш история" - единственият начин да въздействаш върху механизмите на консуматорското общество е да провокираш хората към потребност от лично отношение и позиция. А това може да се случи само чрез личния ти пример. Проект на Борис Зафиров, Силвана Илиева, Мария Пунина и Благой Бойчев

- "Plovdiv killer - Fichterstrassen Prozess" - документален спектакъл за съдбата на нашата съученичка, осъдена до живот за убийството на 3 деца в Дортмунд; проект на Ирина Андреева и Весела Бабинова

- "За възрастните хора" - интерактивен проект на Георг Жено, с участието на актьорския колектив на Театър "Реплика" за положението на възрастните хора в България.

- "Обърни се е гняв назад" - пиеса за "сърдитите млади хора" или за това как общественото статукво довежда едно младо поколение до цялостна духовна и интелектуална апатия. Режисьор Ана Батева, сценография Мартина Варийска, участват: Ованес Торосян, Милена Ерменкова, Юлиян Петров

Програма „NEDRAma. Документални дни”

Документалните дни е продължение на програмата която в продължение на 4 години е основна програма в московския "Театър.док", с куратор Георг Жено. Чрез тази програма се развиват много известни проекти на "Театър.док" като "1:18" и др. Веднъж месечно в нашата програмата на ще се презентират идеи за нови документални и интердисциплинарни представления и ще се дискутират с публика. Водещи на дискусиите ще бъдат младите театрални критици Доротея Белчева и Борис Зафиров.

В рамките на програма „NEDRAma. Документални дни” сме планирали:

- четене на пиесата "Diary of Maidan" на украинския драматург Наталия Воражбит

- майсторски класове посветени на вербатим техниката с Наталия Воражбит и Михаил Дурненков (артистичен директор на фестивала за млади драматурзи "Любимовка") в "Театър.док", Москва, експерт на Биеналето за съвременни пиеси във Висбаден (Германия),

- лекция на Ксения Перетрухина за ролята на съвременната сценография (сценограф и арт директор на легендарния театър "Таганка" за юбилейния сезон 2013/2014 в Москва).

Разбира се, ние ще продължим да организираме интердисциплинарния фестивал NEDRAma на различни места в София. Ще има много и различни по-малки акции и "голямата" NEDRAma през май 2015 г.

Планираме също:

- да поканим за представление реж. Талгат Баталов ( Москва, автор и режисьор на пиесата "УЗБЕК", Театър "Йозеф Бойс"; който заедно с Михаил Угаров бе режисьор на представлението на "Театър.док", Москва "Двама в твоята къща", за което са номинирани за престижната награда "Златна маска" в Москва)

- премиера на проекта "Do you listen to the driver" на швейцарския режисьор Жозефин Де Век. Този проект беше развит в нашата NEDRAma лаборатория и имаше премиера тази година на международния фестивал SOPOT NON FICTION, Полша.

- "Лице на чужденец" - документално представление за Димитър Гочев. Проект на Крис Шарков, Георг Жено, Ирина Андреева, Красимира Кузманова и Елена Димитрова.

Програма  за месец ноември 2014, начало 19.30 ч.

24 ноември – „Ние.бг”, реж. Георг Жено
26 ноември – „Заполярная правда”, реж. Георг Жено
27 ноември – „Животът се получи”, реж. Алексей Ершов (Русия)
28 ноември – Програма „NEDRAma. Документални дни”
30 ноември – „Хубава си мила моя”, реж. Благой Бойчев

Екип на театър „Реплика”
Милко Йовчев
Благой Бойчев
Ивайло Драгиев
Ованес Торосян
Стефан Алексиев
Боряна Пенева
Ирина Андреева
Милена Ерменкова
Християна Пенева

Василка Бумбарова
Георг Жено
Автор:
23.11.2014 г. 20:51
Посетено: 1597
Етикети: Театър Реплика, програма, независим театър, Театрално сдружение Реплика
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20377-parvo-nezavisimo-prostranstvo-za-teatar-se-otkriva-na-rakovska