Сцена / екран / ефир

"Франкенщайн" от Ани Васева и Боян Манчев

„Франкенщайн” е най-мрачното представление с участието на Леонид Йовчев

"Франкенщайн" от Ани Васева и Боян Манчев


◊ СЪБИТИЕТО

"Франкенщайн"
от Ани Васева и Боян Манчев

Представлението ще се играе на 27.11.2014, в ТР" Сфумато" от 19 часа

„Франкенщайн” е пиеса от Ани Васева и Боян Манчев, които от години практикуват сложното занимание на съвместната драматургична работа между режисьор и философ. Текстът развива мотиви от романа на Мери Шели, като открива връзки с нейния живот и лудостите от епохата на Романтизма, с древногръцки митове, с множество философски и литературни текстове – от мита за Пандора до „Метеорите” на Мишел Турние.

Пиесата е по-близка не до сюжета на готическия роман, а до популярната и любопитна история, свързана със самото му създаване. С фантазиите и кошмарите на Мери Шели, с истории за двойници, любовници и ледници, с разпадането на съществото на две половини и техния стремеж към ново сливане. „Франкенщайн” е най-мрачното и най-самовглъбеното представление на творческия екип на METHEOR.

Леонид Йовчев, Петър Генков и Галя Костадинова са актьорите, които изкусно изграждат  макабреното сценично действие.

През годините, в своето постоянното сътрудничество с тях и с драматурга, Ани Васева е формирала своя уникален сценичен език, за който са характерни виртуозност, въздействаща образност, сложна работа с езика, гласа и говора, телесна интензивност. И тук актьорското присъствие е на ръба на човешките възможности.

Става дума не просто за усилие да се прави откровено некомерсиален театър, а за сериозен опит да се концептуализира в самия процес на правенето му откровено философстващ върху съвременното човешко театър.
Виолета Дечева, в-к „Култура”

Драмата на доктор Франкенщайн е, че предпочита злия гений пред добрия учен. „Франкенщайн" на Ани Васева и Боян Манчев е виртуозен и като всеки виртуоз би могъл да се изкуши от злия гений. Вместо това той избира да дарява знанието си. И макар да е екстремен, никога не забравя да погледне зрителя в очите.”
Демиан Рокосовски, Stand.bg

Автор:
Михаела Люцканова
Публикация:
24.11.2014 г. 11:43
Посетено:
2532
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20375-frankenshtayn-ot-ani-vaseva-i-boyan-manchev