Сцена / екран / ефир

"Отело" - премиера на Държавна опера Стара Загора

С премиерата на Вердиевия шедьовър на 24 ноември ще се открие и 45. Фестивал на оперното и балетно изкуство в Града на липите

"Отело" - премиера на Държавна опера Стара Загора


◊ ОПЕРАТА "ОТЕЛО" В СТАРА ЗАГОРА

За първи (и единствен път) в историята на Държавна опера - Стара Загора операта „Отело“ от Джузепе Верди е поставена на 1996 година под музикалното ръководство на Маестро Димитър Димитров. Диригент е Красимир Къшев, режисьор Румен Нейков. Сценографията е на Радостин Чомаков, художник на костюмите е Елица Георгиева, хормайстор е Емил Минев, а концертмайстор – Георги Варов. В ролята на мавъра Отело е Костадин Андреев, Яго – Мартин Илиев, Добри Добрев, Дездемона – Галя Танева, Паулина Николова. В останалите роли са солистите на Операта – Симеон Симеонов (Касио), Александър Марулев (Людовико), Васил Станишев (Монтано), Васил Недев и Иван Янков (Родериго), Петя Балджиева (Емилия), Борислав Дойчев и Йовчо Киров (Херолд).

В режисьорските си бележки за спектакъла Румен Нейков пише: „Два сродни свята - световете на недостижими гении. Верди дълго мисли за „Крал Лир“, но в крайна сметка „облича“ в музика „ОТЕЛО“. С какво го е привлякла драмата на необуздано ревнивия мавър, измамен от свой приближен? Драмата на Дездемона – невинната жертва на една нелепа интрига? Драмата на интелектуално-зловещия Яго - разкъсван от болезнени амбиции за власт и способен да опустоши всичко около себе си? „ОТЕЛО“ е трагедия от лични драми. Една изключителна личност - победител над врага и морските стихии се срива пред очите ни. Шпагата на Касио и кърпичката на Дездемона са двата полюса на честта, на сломената вяра. Вярата, без която не можеш да живееш, не можеш и да съществуваш“.


Сега „Отело“ от Джузепе Верди се завръща на сцената на Държавна опера - Стара Загора в целия си блясък в една постановка, създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора. С нея на 24 ноември ще се открие и 45-ото издание на Фестивал на оперното и балетно изкуство в Града на липите.

Режисьор на „Отело“ е Петко Бонев, главен гост-диригент - Георги Димитров. Участват изпълнители със световна слава – Емил Иванов (тенор), Иван Консулов (баритон), Даниел Дамянов, Неля Кравченко, Русалина Мочукова, Иван Кабамитов и др. Хореографията е на Ромина Славова. Художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова. Сценографията е последната творческа реализация на покойния главен художник на Операта – Борис Стойнов. В премиерния спектакъл ще участва и Смесен хор при НЧ “Родина“ в Стара Загора с диригент Емил Минев.
 
И в 21. век образът на мавъра Отело е все така актуален – той е свързан с темата за Различния човек, негова интеграцията и трудността му да се впише в обществото. За човешките любов, гордост, достойнство, чест и за, пак човешките им, противоположности – лъжа, коварство, подлост, интригантство. За Любовта и нейната тъмна страна.“Отело“ е история за Океан от Чест и Любов, Коварство и Подлост и неподозираните му дълбочини…


Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
19.11.2014 г. 13:13
Посетено:
1871
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20328-otelo-premiera-na-darzhavna-opera-stara-zagora