Сцена / екран / ефир

Русенската опера представя Вердиевата „Аида” във Велико Търново и в Русе

Спектакълът на режисьора Огнян Драганов ще бъде представен на 19 ноември във Велико Търново, а на 20 ноември – на сцената на Операта в Русе

Русенската опера представя Вердиевата „Аида” във Велико Търново и в Русе

◊ СЪБИТИЕТО

Русенската опера представя Вердиевата „Аида” във Велико Търново и в Русе на 19 и 20 ноември

Спектакълът на режисьора Огнян Драганов ще бъде представен на 19 ноември от 19 ч. на сцената на ДКС „Васил Левски” във Велико Търново, а на 20 ноември – на сцената на Операта в Русе.

Спектакълът на операта „Аида” от Джузепе Верди е копродукция с Музикалния фестивал „Моцартови празници” в  Правец. Неговото премиерно изпълнение беше през лятото на 2013 година. Заедно с класическите решения, спектакълът предлага на публиката и редица провокации. Режисьорът Огнян Драганов - име от новата генерация български оперни режисьори с успешна реализация в Европа и Южна Америка, представя не само интересна интерпретация на царственото оперно заглавие, но както се очаква от „Аида” - ефектни зрелищни решения. Той вкарва нови персонажи в своята постановка – този път това е камилата Степа, която е член на трупата на Цирк „Арена” и ще дебютира в оперен спектакъл на сцената на ДКС „Васил Левски” във Велико Търново.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Триумфалната сцена има съвсем нова хореография, която се осъществява от балет майсторите Марияна Захариева и Йордан Кръстев. Сюжетната линия е запазена, танците са африкански, като вместо традиционната солистична двойка се появява балерина-змия. Триумфалната сцена ще блесне на великотърновска сцена с огньове и илюминации, а мимът Мартин Маринов ще се включи с нови задачи и ефектно ще се превърне в огнено кълбо.

Художник на костюмите е  утвърденият и обичан в България световен италиански художник-сценограф и костюмограф Салваторе Русо. Верен на своето предпочитание към класиката, Салваторе Русо облича персонажите в памук, шифон и воал, акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения.

Главните герои сменят повече от три костюма, прецизно изваяни съобразно индивидуалността и фигурата на всеки един от артистите. Големият художник не приема кощунственото посегателство върху костюма, заради комплексите на режисьори и художници. Факт е, че той успява да направи така, че и най-несъвършеното тяло да се чувства комфортно в неговите костюми.

Познава до съвършенство и професията на балетния артист – самият той е танцувал класически балет до 24-годишна възраст. Затова в годините е създал истински балетни уникати в своите постановки. Неговите костюми танцуват, още преди да са намерили своя стопанин. Това ни очаква и в „Аида”, където балетът има сериозно участие – в свитата на Жрицата, в сцената в стаята на Амнерис, в Триумфалната сцена. Салваторе Русо е поставял в най-големите оперни театри в Италия, цяла Европа и Америка и е работил с легендарните български оперни артисти Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска.

Спектакълът ще дирижира талантливият млад диригент от Италия Роберто Рега. Съзвездие от оперни гласове ще изпълнят главните роли – Владислава Гарвалова ще се представи в ролята на Аида във Велико Търново, а Линка Стоянова - в Русе, Стоян Даскалов ще им партнира в ролята на Радамес, Адриана Николова ще видим в ролята на Амнерис, Венцеслав Анастасов ще участва в ролята на Амонасро, Рамфис ще бъде пресъздаден от Пламен Бейков, Стоян Стоянджов ще се представи в ролята на Фараона, Теодора Чукурска ще се появи в мистичната роля на Жрицата. Участват хор, балет и оркестър на Държавна опера Русе.



Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
17.11.2014 г. 11:24
Посетено:
1293
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20302-rusenskata-opera-predstavya-verdievata-aida-vav-veliko-tarnovo-i-v-ruse