Сцена / екран / ефир

Премиера на операта "Макбет" в Пловдив

Шедьовърът на Джузепе Верди за първи път в Пловдив с премиера на 11 ноември

Премиера на операта "Макбет" в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на операта "Макбет" в Пловдив

Операта „Макбет“ на Джузепе Верди, по едноименната трагедия на Уилям Шекспир, ще бъде изпълнена за първи път в Пловдив с премиера на 11 ноември 2014 г. от 19:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“.

Тази нова интерпретация на операта е реализирана от Държавната опера в Пловдив съвместно с Италианския културен институт в София, а второто представление ще се играе на 18 ноември.

„Макбет“ показва изключително сходство с шекспировия текст и е една от най-напрегнатите и внушителни опери на Верди. В много от сцените се появяват вещици, които предсказват съдбата на Макбет. Лейди Макбет е психологически зла жена, с характер по-скоро на демон, отколкото на жена! Сред най-известните интерпретации на лейди Макбет се открояват Мария Калас и Гена Димитрова.

Диригент на десетата опера на Верди ще бъде маестро Лучано Ди Мартино, режисьор – Нина Найденова, сценограф – Борис Стойнов. На сцената ще се качат солистите Петър Данаилов, Таня Иванова в ролята на лейди Макбет, Пламен Кумпиков, Ивайло Михайлов, Марк Фаулър, Евгения Ралчева, както и оркестърът и хорът на Държавната опера в Пловдив.

Лучано ди Мартино завършва дирижиране в Университета за музика и театър в Хамбург през 1996 г., след което специализира в Академия Киджана в Сиена, Италия с големите диригенти Иля Мусин, Мюнг-Вун Чунг и Валери Георгиев.

През годините името на маестро Лучано ди Мартино се отличава в програмата на редица известни фестивали в Италия и Швейцария. Гастролирал е в Русия, Италия, Испания, Франция, Португалия, Германия, Австрия и САЩ. През 2011 г. поставя „Любовен еликсир“ на Доницети с Ана Нетребко и Ервин Шрот, а през 2012 г. дирижира „Мадам Бътерфлай“ в операта в Тел Авив.

В България Лучано ди Мартино е заместник-директор на Държавната опера в Пловдив. Работил е с оркестъра на радио Класик ФМ, като е дирижирал постановки в почти всички оперни театри. През 2004 организира и дирижира концерта, посветен на 90-та годишнина от рождението на Борис Христов, а през 2006 г. – „Реквием“ на Верди в памет на Гена Димитрова.


. Билети на касата в Концертна зала. Информация и заявки на тел. 032/ 62-55-53



Автор:
Италиански културен институт в София
Публикация:
10.11.2014 г. 18:23
Посетено:
1959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/20251-premiera-na-operata-makbet-v-plovdiv