Сцена / екран / ефир

Михаил Зидаров - на 80 години

Част от живата история на Варненската опера

Михаил Зидаров е роден на 12 януари 1926 г. в Бургас. Неговата  трудова биография започва като сценичен уредник в Бургаския драматичен театър. Там е ангажиран и в миманса, както и в малки роли от спектаклите за деца.

През 1946 г. любовта към сцената го отвежда в Силистра, където е стажант-артист в Общинския театър. Михаил Зидаров активно се включва и в дейността на самодейната оперета, където за първи път  изпълнява главни роли. Година по-късно е вече артист в току-що създадената Варненска опера. Тогава учи и в Музикалното училище «Добри Христов». През 1950/1951 г. специализира в студия за млади оперни артисти в гр. София. През 1955 г. получава бронзов медал от Световния младежки фестивал във Варшава. През 1959 г. специализира в Школата за млади оперни певци на проф. Христо Бръмбаров. Удостоен е с орден “Кирил и Методий” – ІІ и І ст., а през 1982 г. получава званието “заслужил артист”.

Михаил Зидаров в продължение на повече от 40 години е сред водещите солисти на Варненската опера. Репертоарът му включва над 60 баритонови партии. И днес се помнят неговите Жорж Жермон (от Травиата на Дж. Верди), Евгений Онегин (от едноименната опера на П. И. Чайковски), Шарплес (от Мадам Бътерфлай на Дж. Пучини), Валентин (от Фауст на Гуно), Ренато (от Бал с маски на Верди), Фигаро (от Севилският бръснар на Росини) и много други.

И днес Михаил Зидаров е сред най-редовните посетители на спектаклите на Варненската опера, вълнува се с артистите, искрено се радва на успехите на младите, деликатно ги съветва. Така той продължава да участва в създаването на музикално-сценичните събития в града.

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! МНОГО РАДОСТ, ЕНЕРГИЯ И ЖИЗНЕНОСТ ПО ПЪТЯ! НА МНОГАЯ ЛЕТА!

На 9 април, неделя, от 17,00 часа всички почитатели и приятели на Михаил Зидаров ще могат да поднесат своите приветствия и да преживеят отново музикални събития във Варна от недалечното минало. Тържесвото включва излъчване на филм за певеца и специално подготвени изпълнения на млади певци.

Автор:
Музикална сцена (издание на Варненското оперно-филхармонично дружество)
Публикация:
06.04.2006 г. 15:05
Посетено:
392
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/2023-mihail-zidarov-na-80-godini